Učitelj

522 У жиље

у стаклету. Опит, који објашњава слану; снег у тањиру; растапати га приближавањем ка површини угрејаног листа; затим изнети тањир на мраз; образовање ледене коре.

Ослобођење земље испод снега; земља, трава, стазе; блато на разном земљишту (пешчаном, глинаном, трошном, утапканом, калдрми, друму).

Именовање врсте дрвећа по пупољцима и по кори. Гране се доносе у разред; неке се од њих с етикетама остављају осушене; неке се остављају у кутије или боце с водом. Деца се по развијеном лишћу уверавају у своје раније опредељење по пупољцима. Набујалост пупољака. Минђушице. Оживљавање птица "на улици и парку.

" 6) Чишћење вртова и паркова од лишћа и блата, чишћење "путања и други припремни радови.

в) Отварање вртова и паркова за публику. Врсте послова, њихова целисходност и предрачун тога рада (број чувара, радни „дан и друго). Рад по теми: „Шта ко ради у пролеће»

3 Попуњавање живог угла пролећним материјалом

а) Разликовање семења разних биљака, особито културних: пасуља, сунцокрета, ражи и друго. Клијање семена. Сејање лукова и коренастог цвећа и баштенских усева, поврћа у саксије и сандуке с различним земљиштем.

6) У вези са садржајем теме састављање и решавање задатака: изучавање најближег парка или врта (мерење дужине леја путања, дужине и ширине ограде — у пределима једнога километра; рачунање с дрвећем једне исте врсте и разних врста у једној алеји). Радови чувара и баштована. Трошење семена на 1 хектар; куповина семена. Сабирање и одузимање: 250 + 130; -590 — 240. |

в) Причања дечја шта су видела у парку, на улици; шта су видела у живом углу. Колективно причање шта су видела на улици за време блатњавих улица.

г) Читање чланака из области оваквих доживљаја и мо-мената. д) Писмени радови на песмама: исписивати речи: врт, трава, шљива итд. и уз њих дописивати речи које значе каквоћу. Из стихова или из прозних састава исписивати речи, које значе как"воћу (миришљав, коврџаст итд.).

Писмени радови. Шта ради у пролеће: сунце Дрвеће» Трава» Птице» Људи» Написати: Шта бива у пролеће» Састављање с децом реченица (из садржаја горњих тема) у којима се помиње једна иста реч у разним падежима.

5) Цртежи, плакати и апликације деце у вези са свим тим, "што су она опажала, чиме су се занимала и читала.