Učitelj

542 Учитељ

тивања јесте постављање норми за висину интелигенције ученика за свако доба старости и норми за наставне резултате у сваком предмету свакога разреда основне школе.

Према напред наведеном раду предузима се сада у целом варшавском реону психолошко испитивање сваког детета, које ступа у [ разред основне школе у месецу септембру. Сва ова испитивања, потпомогнута од учитељства, посебно побољшавају резултате наставе, јер се свака школа труди да постигне најбоље резултате и да извештајима о овим испитивања буде испред осталих.

Сада се пројектује једно огромно предузеће: да се изврши психолошко испитивање ученика свих основних школа у целој Пољској, да би се добила прегледна слика о стању основнога школства у целој држави. Тиме ће се добити психолошки основ за пројектовану школску реформу.

Бисенија Лукић

Школа у природи према пројекту субиотичке васпитне колоније „Ружичков“ у Троји — Че-_ хословачка

За субиотичку васпитну колонију, која се оснива у Троји код Прага, израдио је управитељ Ед. Шторх пројекат за школе у природи. Прва школа била би петоразредна основна и троразредна грађанска школа у природи, уопште коедукациона. Њен здравствени задатак био би за нормалну, здраву децу (из колоније) превентиван, а за слабуњаве ученике (примљене и из даље околине) куративан. На. разред припада око 25 деце. Школа је уређена као помоћне школе, а као добровољна институција, која потпада под надзор месног школског одбора у Прагу.

Задатак школе је да васпитава младеж према еубиотичким принципима на темељу природног начина живота, а при том да их учи тако, да не заостану знатно од деце у нормалним школама. Телесно васпитање је и на [и на [1 школском ступњу централни васпитни чинилац.

Средства за постизавање задатка школе су:

Г У телесном погледу: а) стални боравак на слободном ваздуху и на сунцу; 6) буђење воље за живот играма и забавама; в) навикавање на хигијенски начин живота, на ред и чистоћу; г) обилна исхрана деце (доста млека, воћа, поврћа); д) прање и купање тела; ђ) телесне вежбе; е) погодан, лак телесни рад, нарочито у врту; ж) одмор и сан; 3) о распусту НОО ки боравак у шуми.