Učitelj

Користи од удруживања — предавање 43

па онда часопис, који је он основао, и који је излазио до његове смрти „Педагошки листови за учитељско образовање". Он је вршио велики утицај на ужи и шири круг својих слушалаца — другова на општим немачким учитељским скупштинама, и као оснивач и стални секретар дана немачких семинарских учитеља. Он је био душа тога скупа. Његова смрт значила је и престанак састанка семинарских учитеља.

Кера су много поштовали и ценили ученици његови и све учитељство немачко. Колико је он био познат и вољен, најбоље се види из тога, што су за његов споменик стизали прилози из целе земље. Највећи део свога рада провео је у Халберштату, на му онде и подигоше споменик.

Кер је много урадио у своме животу и као учитељ у правом смислу те речи и као учитељ учитеља и имао је велики утицај на школске раднике и живот школин у своје време. Има много разлога да га се и данашње учитељство сети и оно га се сећа и цени. Али, ништа није вечито, све је променљиво. Судбина променљивости задесила је и Кера. Он више не утиче на рад на коме је провео век свој.

еинсиивннлисаншананателавпо во _НАСТАВНИ РАД

Користи од удруживања

Предавање за ТУ разред Вуј. Петковић Како занатлија може повољније куповатши оно што му је

за рад потребно и како може боље продавати своје "производе

1. Шта је удружење. Ако у месту постоји какво удружење купаца или продаваца, или каква потрошачка или набављачка задруга, треба децу одвести да виде рад и уре-. ђење ових установа, како би могли из посматрања да изуче уређење удружења. На оно што је ученицима из тога познато, наставник надовезује на часу:

Скоро сам био код једнога мајстора што израђује корпе у нашем месту. Он ради са својим друговима. разне ствари: велике корпе, ручне корпе, столице, столове и друге ствари од прућа. Бело врбово пруће разне јачине и дебљине лежи у радионици. |

Питао сам том приликом мајстора одакле добија ово пруће. „Добијам га из задруге“, одговорио ми је. М кад сам та питао где продаје многобројне корпе, столице, столове, по-