Učitelj

Пе, 3

Скупштина Југословенског учитељског удружења 59

4) Обзиром на недавну изјаву загребачких активних учитеља, који су до сад били ван јединственога удружења а желе искрено пуно јединство с нама на раду,, за добро Краља и Отаџбине, изјављујемо највећу спремност за уједињење свих учитељских редова на подлози потпуне равноправности и интереса опћих, просветних и сталешких;

5) Апелирамо на данашњу скупштину и све другове и другарице, прожете правим национализмом, да ово прихвате и приме у данашњој резолуцији скупштине, као и да то у потпуности спроведу у стварности, што је у добро схваћеном интересу и наше организације и целога учитељскога сталежа.

За овим се развила дискусија. Опажала су се два одвојена гледишта. Једни су били за бановинске секције, а други за садашље секције. Чланови Сарајевске секције били су за бановинске секције. Њима су се придружили и чланови Загребачке секције. Прешло се на гласање и већина је усвојила извештај одбора и правила су примљена. Важе од кад их власт одобри.

После овога прочитан је извештај одбора за резолуције, чији је претседник био г. Љуба Павловић. Резолуција је једногласно усвојена и гласи:

После светског рата југословенско учитељство се удружило и као удружено наставило најживље радити на духовном зближавању и народном јединству Срба, Хрвата и Словенаца, па и на своме десетогодишњем слављу поздравља најискреније ту мисао и радује се што се југословенски идеали остварују. Да би пак учитељство и даље могло што целисходније радити на благодетном развитку државе, изражава овом резолуцијом своје жеље:

[У погледу општем:

да сваки учитељ Краљевине Југославије свим снагама ради на постизању једног духовнога народног југословенскога схватања и истих тежњи.

П У погледу народне школе и школске управе жели:

да Удружење југословенског учитељства као легитимни претставник и пуноправни пуномоћник учитељства, буде сарадник државне просветне управе и да га она увек тако сматра, па да га при изради законских пројеката, који се тичу народне школе и народног просвећивања, при изради наставног плана и наставног програма, као и у другим пословима општега школског значаја призива за сарадника и да од њега чује учитељско мишљење;

да се што пре реорганизује Главни просветни савет, а да при томе и основна школа учитељством буде достојно заступљена; да се убрза отварање школа, да се свуда уведе редовна и потпуна настава, да се одмах почну отварати више народне