Učitelj

Соколске вежбе 5 209

Ш

1 донети десну ногу левој, руке у вис (дланови један према другом). н

9 десну ногу избацити напред и на прсте је ослонити, а руке савити у страну, шаке изнад рамена (дланови доле).

3 окрет на лево за '/, круга на левој пети и прстима десне ноге која остаје на месту на прсте ослоњена, — десну руку избацити у страну (длан доле). 4 избацити и леву руку у страну (длан доле).

М |

1 десну ногу донети до леве — руке доле.

9 руке са стране у вис (дланови један према другом).

3 руке са стране доле.

Кад се сврши час, наставник командује:

„на дес-но!ј“, нашта ђаци изврше окрет на десно за ", круга. Потом: Е

„у лево примак-ни с'!“, на коју команду ђаци ситним корацима у десно приђу својим друговима с десне стране. Потом се командује:

„На лево у-фронт!“. На ову команду сви се ђаци окрену у означену страну (на лево) и одмах затим сви „парни“ (други) искораче левом ногом корак у лево и у напред и стају између беспарних тако, да буду са овима поравнати. Са разделом ову команду изводе овако: на 1, окрену се сви на лево; на 2, сви „парни“ искораче левом ногом корак у лево и у напред и стају између беспарних („првих“).

За овим следује команда:

Вољно!, на коју команду се ђаци разилазе по дворишту ради одмора; или се командује: „на десно“, те у колони простих редова уђу у учионицу и спреме се за полазак кући.

Према овоме -ђаци савладају и науче сва три састава. Сад пригодом сваке јавне свечаности (о Св. Сави, Видов-дану и др.) и пригодом сваког излета, екскурзије могу вежбати. То је особито лепа тачка програма сваке приредбе. Да и ученице не би изостале од својих другова, треба и њима показати три састава (на пр. Вежбе са венчићима, или Вежбе тракама, стр. 57 и 60 моје Гимнастике П део, која је одлуком господина Министра просвете Онбр 44.296/929 одобрена за уџбеник. старијих разреда основ. школа. ;

Нарочито је пожељно, да школе једнога среза о нашем општем националном празнику целе наше ослобођене и уједињене Југославије, о нашем Видов-дану, приређују среске соколске слетове, на којима ће ученици и ученице свих школа узети учешћа и вежбати. Програм тих слетова обухватио би

Учитељ - 14