Učitelj

914 Учитељ

ће, и у колико ће васпитаник заиста доживети оне објективне духовне вредности. — Да ли ово има везе са „индивидуализмом“ и са неким „утискивањем“ идеала образовања, нека сами читаоци просуде.

Побијајући све тачке у критици др. Блетнера, др. Кершенштајнер је поново утврдио, да је могуће дати формулу идеје образовања, која има опште важење, а самим тим да је и теорија образовања као наука могућа. Своје разлагање др. Керштенштајнер је завршио овим речима:

„Овај рад сам предузео не да оповргнем и побијем Блетнера. Он се побија сам од себе. Предузео сам га углавном ве“ рујући, да ће допринети нешто јаснијем одвајању појмова као вредности и добра, идеје образовања и идеали образовања, ванвременско важење и фактично признање и сличних појмова, а тиме да допринесем и бољем разумевању мога формулисања. Не полажем на ред речи овог мог формулисања језгре "идеје образовања. Али полажем на смисао формуле, за који верујем да је у суштини исти у свима формулисањима последњих деценија, да има општу вредност и да се на њему не.само може изградити теорија образовања, него и мора“.

Марија Монтесори и нормално дете Добр. Милетић

В.Ј. Поштез директор семинара у Девентеру (Холандија) написао је чланак под горњим насловом. Како се он већ дуже времена бави проучавањем Монсторијева система, који се прилично раширио по Европи и Америци, а и код нас се 0 њему говори изнећемо укратко назоре његове.

Пре 20 година отворила је Марија Монтесори прво забавиште у Риму. Утицај овог забавишта био је велики чак и у другим земљама, као да се радило о препороду човечанства. Ишло се у Италију ради проучавања тога система. Тако су У задње доба и два холандска школска надзорника обишла Италију и то један за другим. Нашли су задње остатке покрета, који се преживео. Др. Моп Наши у 1926 није нашао ниједну школу Монтисоријеву у Риму, а у Италији је узалуд тражио њену школу, у којој би била деца старија од 7 године. Ни у другим земљама није изостало разочарење. Присталице Монтесорија упиру очи у Холандију у којој има неколико њених школа и ако се у већини не употребљава чисти њен систем. Неке су школе биле кратког века, а у некима је врло мали број ђака. Мали се број ђака из тих школа прима у средње