Učitelj

Упознавање карактера деце и младежи 269

Лоше стране

Доста лена — — — 23% Меланхолична — — — — 7%

Увредљива — — -- 199 Изостаје од школе — — 7% Подражује друго — 199/

„Сасвим се слажем!" додала је С) кад је прочитала овај приказ.

Ученица Н

Стара 17 година, телесно доста слабо развијена; отац јој је умро, па мајка сама издржава и школује неколико деце; материјални положај тежак. А

Кратко је време заједно са својим колегицама и колегама, али у то време освојила је она свачије срце. Својом искреношћу и наравним држањем дала је могућности да је брзо и лако упознају. Суд њезиних колегиница и колега је врло повољан, јер се није нашао нити један који би могао што нелепо о њој рећи. Сваком је она симпатична и мила.

„Већ сам изражај њезина лица одаје једну добру и скромну душу“ вели М за њу. У школи је једна од најмирнијих ученица, а у учењу је марљива и савесна. Више пута зна бити сетна и потиштена, али томе је узрок у њеним породичним приликама, јер је без оца, а мајка јој је болесна и слаба с много неопскрбљене деце“. — Једног дана ју је једна њена колегица упитала зашто је тако тужна, а она јој одговори: „Мислим!“ и опет је даље наставила. „Премда је таква, ипак је међу нама омиљена“, каже даље иста ученица.

Једина њена лоша страна била би та што не воли весеље ни забаву. Сасвим је разумљиво да је такова, ако помислимо на њене породичне прилике.

Врло је леп суд једне ученице која за Н каже:

„Та нека буде узор свакој девојци. Не познам је дуго, али сам је упознала доста, јер не крије оно што се у њој догађа. Она је тиха као језеро, плашљива као срна, мила са својим искреним очима и невиним смешком крај усана. Сва њена нутрина одразује се у очима, које тако плахо и детињски гледају. Испрва би човек мислио да је празна глава, без икаквих мисли. али сам се уверила да није тако. Марљива је и нема других брига, какве имаду друге девојке у њеној доби. Нисам никад видела како се брат и сестра воле. О томе сам много читала, али нисам видела до ове године. Колика љубав извире из њених очију кад спази брата! Сваки одмор они су заједно. Кад добију лист од мајке, читају га с насладом и ту се види велика љубав према мајци. Она је сиромашна, али није никад завидна што су друге боље обучене од ње. Она то нити не опажа и никад не критикује ничије одело. Никад не оговара никога.“ ;