Učitelj

320 Учитељ

и друштво; 9 Учитељ — његов правни и материјални положај; 10 Школска организација и школска реформа.

Стварање Педагошке књижнице даје доказа о методском и истраном напору чехословачког Министарства просвете, у циљу да пружи васпитној реформи солидне основе. Додајемо да Књижница Коменски испуњава своје важне функције са крајњом бригом и марљивошћу и да међу чехословачким специја„листима налази драгоцено охрабрење и помоћ.

Државни грб Краљевине Југославије. —- Учитељско друштво у Марибору израдило је у своме издању у корист подизања учитељског дома у Марибору грб Краљевине Југославије. Овај грб који је лепо и правилно израђен препоручен је као такав од стране Министарства просвете за набавку свима школама и културнопросветним установама. Сматрамо за потребно да напоменемо, да је потребно да га набаве све школе и то не само за своје канцеларије, већ и за све учионице. Цена је 20 динара, а за набавку се треба обратити Учитељском друштву Марибор.

Течајеви за неписмене. — Број неписмених у нашој земљи, нарочито у појединим заосталим крајевима, врло је велики. Министарство просвете је, одмах после ослобођења, радило да се број неписмених у земљи смањи приређивањем аналфабетских течајева и у грађанству и у војсци. Али постигнути резултати су ипак били слаби иако је рад био успешан. Увидело се, да је неопходна потреба овај рад систематски организовати и дати му законску подлогу. То је учињено чл. 153 Закона о нар. школама. На основу тог члана Министарство просвете је издало распис и наредило да се одмах приступи организовању и отварању аналфабетских течајева уз све народне школе у земљи, у селу и вароши по одредбама Закона о народним школама и прописима који су поменутим расписом издати. Похађање ових течајева је обавезно за сва неписмена лица до 25 година, а за лица преко 25 година само ако се. добровољно упишу, као и то да учитељи и учитељице морају радити на овим течајевима и настати на њиховом отварању уз одређену награду.

Лица која сврше овај течај сматраће се као писмена, о чему су општине дужне водити евиденцију, што ће бити меродавно за све власти у земљи.

Уредник Власник у за Удружење југословенских учитеља Вујица Петковић претседник | учитељ у Београду, Милан Рабреновић, Београд Јагићева бр, 5 Челопечка бр. 7

Штампарија „ПРИВРЕДНИК“ Кнез Михаилова 3. — Београд