Učitelj

Међушколска преписка 419

нога крста по школску омладину, а нарочито су истакле корист међушколске преписке. Тако конференција одличних светских педагога, коју је сазвала Лига друштава црвеног крста у јулу 1925 да одреди педагошку услугу Подмлатка црвенога крста одајући признање раду Подмлатка црвенога крста између осталога каже за међушколску преписку:

„Конференција сматра да идеал мира и међународног пријатељства, који Подмладак црвенога крста инспирише и оживљава, даје међушколској преписци њен стваран карактер. Да би учинили нешто за свога ближњега, у духу братских осећања, треба га познати, познати његове навике, осећања и потребе. Ова жеља за узајамном помоћи код деце живи и чим је пробуђена, она се природно обраћа и на децу других раса и других земаља, ако није деформисана предрасудама и традицијама.

Међушколска преписка коју Подмладак црвенога крста води, није вежба коју задаје наставник, она задовољава природну радозналост ученика да дозна нешто о својим друговима из других земаља и даје потпуну слободу његовој иницијативи. Она ће играти још већу улогу, када настава даде више активности детету, које ће моћи само по својој иницијативи тражити решење проблема, који га интересују. Сви конгреси педагога потврђују ову велику васпитну вредност међушколске преписке.

Из предњег би се дало закључити да међушколску преписку треба спроводити само са школама из страних земаља. Међутим међушколска преписка спроводи се како са школама на страни, тако и са школама у држави. Док средње школе треба да посвете једнаку пажњу међушколској преписци како на страни, тако и у својој држави, по нашем мишљењу основне школе треба да се више дописују са школама у држави, али не треба да занемаре ни у ком случају ни међушколску преписку са школама из страних држава и земаља.

И наше Министарство просвете правилно је оценило вредност међушколске преписке. У једном свом распису г. Министар просвете измеђ уосталога каже: „Узајамном преписком пак деца се упознају и зближују са својим друговима из разних крајева наше отаџбине и осталих земаља, те на тај начин проширују круг свога опхођења, што је врло важно за њихово васпитање. Сем тога ова узајамна преписка са друговима из разних крајева наше земље знатно доприноси духовном уједињењу нашег народа".

Признајући потпуно вредност међушколске преписке у предњем смислу како са страним државама тако и у самој земљи, ми желимо да у овом чланку поред тога истакнемо, како ћемо помоћу међушколске преписке избећи многим приговорима, који се оправдано чине нашој народној основној школи и уједно истакнемо практичну вредност међушколске преписке по само