Učitelj

492 Учитељ

Уметност пружа деци највеће поље рада за међушколску преписку. Народне песме, карактеристичне народне приче као и народне игре, музика итд. поред забаве пружају деци велике користи, па свему овоме треба дати видна места у међушколској преписци.

Поред тога што се садржај сваког писма документује: илу-

= страцијама, сликама, разним предметима, пресованим биљем, минералима итд., деца састављају албуме, у којима се може да види карактеристика краја и земље у којој живе. Испод свакога прилога у албуму деца укратко опишу шта тај прилог претставља. Ученице треба да увек приложе карактеристичне женске ручне радове свога краја и уз њих опис како се израђују.Гако једна школа дописујући се са разним школама, како из наше државе тако и из целога света може за исвесно време да добије више разних албума из разних крајева и разних држава, који веома корисно могу деци да послуже за тачно упознавање дотичног краја, државе, континента, али та школа је дужна да свим тим школама у замену пошаље албум свога краја.

Самим тим што деца пишу писма деци из других школа и из других крајева, деца настоје да бирају што боље изразе, да дотерују стил и пазе на спољашњу страну писама, више него што раде при изради школских задатака. Све што деца шаљу треба да она сама саберу, припреме, израде и отпреме. Тако се код деце развија осећање солидарности, развија се постепено осећање за ужг заједнице па све ширг и шире до највеће опште заједнице — целокупног човечанства. Поред тога школе из б6огатијих крајева помажу и материјално школама у сиромашнијим крајевима са којима су у међушколској преписци.

Међушколска преписка врши се између разреда и школа, а не између ученика-ца. Писма се обично пишу на часу народног језика. Писмо пишу сви ученици, па се после најлепше изабере и пошаље. Пре почетка писања ученици се договоре шта да пишу. Наћи ће се наставника који ће држати да се на овај начин губе часови. Не, овај час бољи је и кориснији за ученике него више часова предавања, јер овај час служи животу, на њему ученик осећа да ради за живот, он одмах примењује своје знање, док на часовима старе школе он то није могао осетити.

Писма, која ученици пишу школама из страних држава ако их дотични наставник разреда, или неки наставник у школи не може превести на страни језик, треба послати Главном одбору подмлатка црвенога крста у Београду, где ће се писма превести на дотични страни језик и упутити адресанту. Уопште сва међушколска преписка са страним државама треба да се врши преко Главног одбора подмлатка црвенога крста у Београду, а међушколска преписка у нашој држави директно преко управе школе. Свако писмо треба да буде оверено од управе школе.