Učitelj

450 Учитељ

да дјеса пе тађотауе зуој шлот, зуојео: Чтавов рпјафе ја; да ша је зјајпо па. рате ћегојзфуо Фјебака 1 тпогаји рмпејр о хадоуојзфуп, псе] се сезћо сна Чапак 5 Чјесот Ш се за ајеса, рттсаљ бе дјеса и разтевот зазјауки ртзај сјјећ досадај ч рат гебепдса 1 залпо ро Кој; одооуот бобапсета.

Опда, бето сна бјапак езфећзк), 5. ј. Атахтпаљаји, Да, зе јабе Аошијје. Сађ бе са 2 пбетка Као гапооуатајис, ђ. ј. једал сна. Рросгафаба, а. Фтпој бобалбе. ХеКкојј бе папе паратпе! ттјес!, ра се тооб! ; рмкалњал! шатакота фај талсоуот.

МазјалтиКи пе Шеђа типого ује ће, да зуаки рмбјси, 04позпо Сјапак ртејпав 11 ртобил та рпкамуалје па, рожотпећ. У1Фоо зала. једу рмуафам озпоупи хкоја па тапјшизкот јешки, 1 Којој је тазгтедпа зођа ппаја и ролафт зфајаш розоттси, па Којој ви дјеса ообоуо зуак! Сапак Ш залпо ро Који. зсепи 17 пјеса И 12 Којео роујјезпос Сјапка одтаћ пакол ођтадђе тпефодаКе јефусе рпкалуаћ. Меца, рофоуо зуака рмеса тподе та ајеси Њ] роломепа зета. Оуато рпрада риба »Восафа5 1 бођапбе«, »бедат ргшоуа«, »Латам је је рораљ5фуо« 1 која. Фпгл.

Џ пајрмим мији Јјети ртепдебела, реса о бођапсећи даде зе рикалуан и 5КОН па рофји, опда, и утба, ра и Зима па бефијј · 1 па ЗКојакој оуебалозћ. 02 тајо Тапфал је засфамјсе исњејј рехртој Нјерћ кгавић Котпада, ла 5Којзке ауесалози 1:%0 17 уојћ сналака..

Укупна настава

од Дим. Ђ. Димитријевића

Укупна настава хоће, да се на једном предмету или појави обраде сва знања, која деца имају о њима и тако да се створи укупно знање. На овај начин ће се код деце развити све телесне и духовне снаге, које ће најбоље допринети припреми доцнијег школског рада. Према овоме укупна настава би се прости"рала на припремни ступањ, т. ј. на новајлије који тек пођу у школу. Ако се постави принцип да настава у почетку не сме да чини велики прелаз од домаћег утицаја, онда се у почетно ] настави мора радити онако или бар приближно онако, како се ради у кући са децом. Васпитање у родитељској кући јесте просто навикавање. Ту се, ради васпитања, искоришћују сви доживљаји У уском домаћем кругу, у уској и даљој дечјој околини. Ту нема какве год систематике, него се искоришћују прилике онако, како се пруже саме по себи. И у колико се у родитељској кући боље разуме, да се искористи све оно, што живот пружа, у толико ће боље бити и васпитање.

Тако се исто хоће и у укупној настави, да се свака прилика. искористи у циљу развијања духовних и телесних снага код, деце, а да она и не осете напор и досаду и чак и да не осете ни.