Učitelj

Шумска школа код Берлина 115

6. Јединка рада: Наш поток

Шетња до извора и до ушћа. Посматрамо дрвеће, жбуње, цвеће и траву, све што пада у очи величином, обликом и бојом или иначе буди интересовање; тако исто животање у води и на ливади. Даље шетња поред завичајног потока. _

7. Јединка рада: Воденични јаз

Шетње од бране до воденице или до уливања опет у поток. Посета воденице (воденичког кола). Посета стругаре.

8. Јединка рада: Завичајна река и њезина долина

Шетња од ушћа потока уз и низ толико далеко, колико прилике дозвољавају. Треба посматрати: ушће, острво, кривине, јаз, воденице, фабрике, путеве, железнице, мостове.

9. Јединка рада: Бара Одлазак на бару. Посматрати биљке и животиње на бари и у бари. - о

10. Јединка рада: Највиши брег у завичају Попнемо се на брег и одатле посматрамо изглед завичајног "места и шири завичај.

11. Јединка рада: Завичајно место зими Ова јединка може да се изведе као преглед и понављање како је напред показано. Било би претерано показати за ову јединку рада даље разрађивање и начин изражавања.

ПЕДАГОШКО-ПРОСВЕТНИ ПРЕГЛЕД

Шумска школа код Берлина

од Миодрага В. Матића

Средина великог града са целокупном својом културом не може пружити детету ону једноставност и простоту, која је дечјој души најближа. Велики град, који од првог дана дечјег живота утиче на њега својом буком и тутњавом трамваја и железница, сталним клапарањем аутомобила и безбројним мноштвом нових занимљивих ствари, не дозвољава детету да проживи све те утиске, који на њега падају као лавина. Нема ту оног природног процеса постепеног упознавања с околином, при коме дете сваки дан открива понешто ново, а што с радошћу откривача продире дубоко у његов мали и