Učitelj

160 Хроника

ХРОНИКА

Претседник Учитељског удружења код Њ.вВ Краља. — Његово Величанство Краљ изволео је на дан 5 септембра т. г. примити у аудијенцију у дворцу на Дедињу г. Дамњана В. Рашића, претседника Југословенског учитељског удружења. Аудијенција је трајала пола часа. Њ. В. Краљ је веома љубазно дочекао г. Рашића, који је као претседник Учитељског удружења у име целокупног југословенског учитељства дошао да изрази Његовом Величанству срдачну захвалност на указаној пажњи Краљевим писмом, упућеним овогодишњој скупштини Југословенског учитељског удружења, обављеној у Београду 23 августа о. г. које је од великог значаја за целокупно југословенско учитељство, јер пружа доказа о високом признању рада учитељског и даје полета васпитачима народне омладине за истрајност у даљем раду. Приликом ове аудијенције Њ. В. Краљ се јако интересовао за рад учитељства у народу, за прилике основних школа и за ток послова у Југословенском учитељском удружењу.

За пострадале од суше и града. — Поводом акције Централног народног одбора Црвеног крста Краљевине Југославије, да се што пре пружи помоћ у „људској и сточној храни народу у крајевима који су страдали од суше или града, Извршни одбор Југословенског учитељског удружења је одлучио: да Југословенско учитељско удружење да прилог од 5000 динара.

У исто време Извршни одбор апелује на све учитеље и учитељице, да свесрдно сарађују у организацијама Првенога крста којима је стављено у дужност да се брину око прикупљања прилога у новцу и натури као и око расподеле.

Централни народни одбор Црвеног крста изабрао је Извршни одбор, који ће радити све послове око помоћи народу у пасивним крајевима, и у коме је члан и претседник нашег удружења.

Жеља је Извршног одбора да буде запажен рад учитеља када се ради да се помогне народу у пасивним крајевима, који је у врло тешком положају.

Извршни одбор се нада да ће југословенски учитељи потпуно схватити значај овога апела и овом приликом извршити своју дужност.

Учитељски дом у Чачку. — Заузимањем учитеља у Чачку и срезова трнавског, љубићског, жичког, студеничког, драгачевског и моравског подигнут је у Чачку Учитељски дом, који је 29 септембра о. г. освећен. Велика заслуга да «се овај дом подигне припада учитељима поменутих срезова, затим школском надзорнику среза трнавског г. Стевану Вукчевићу и начелнику среза трнавског г. Богољубу Илићу. Свечаност освећења дома посетио је од стране Извршног одбора Југословенског учитељског удружења претседник г. Дамњан В. Рашић. Нека би рад наших другова на подизању овог дома био пример шта се може урадити кад се хоће и потстрек за даљи рад у овом правцу.

Извршни одбор Федерације. — На конгресу Међународне федерације учитељских удружења, обављеном августа о. г. у Штокхолму одлучено је, да у извршни одбор Федерације за наредну годину уђу заступници учитељских организација Француске, Енглеске, Немачке, Југославије, Норвешке, Аустрије и Литве.

Наредни учитељски конгрес. — На овогодишњем конгресу Међународне “ федерације учитељских удружења у Штолкхолму одлучено је да се наредни конгрес Федерације одржи у Луксембургу августа 1932 године.

Вуј. Петковић

Власник УРЕДНИК за Југословенско учитељско удружење ВУЈИЦА ПЕТКОВИЋ превеодник учитељ у Београду, ДАМЊАН В. РАШИЋ Јагићева 5 управитељ основне школе „Престолонаследника Петра“ у Београду

За штампарију „Привредник“ Кнез Михаилова 3 Тел. 21.450. Жив. Благојевић, Кондина 10, Београд.