Učitelj

524 Илија П. Опачић

уметничко дело. Кажу неке мајке да та деца више нису могла да подносе у кући лоше слике, да су их заменила својим радовима. Једна мајка рече: „Вере ми је истина, то је боље“.

(Особито се развија машта. Дете се толико ослободи цртати, да изражава све што му у мислима никне. Нове декорације, још невиђене и неочекване, рађају се испод његове смеле кичице. Наравно да се ово даде искористити у декоративној уметности.

Моро назива ову методу природном методом; она доводи дете сместа у контакт са спољним светом, са животом. Он дословно каже: „Као што је дете научило говорити говорећи, оно учи цртати цртајући“.

Примена на наше прилике

Намеће нам се одмах питање, можемо ли ову методу применити» На основу искуства које смо стекли кроз две године, радећи по овој методи у вежбаоници учитељске школе у Петрињи, можемо рећи да се она даде применити потпуно у нашим школама.

Не само да нова метода има неизмерне предности за развитак свих креативних дечјих снага, него она захтева и много мање материјалних жртава од стране дечјих родитеља.

Пре свега морамо нагласити да је папир за цртање што га употребљавамо по новој методи знатно јевтинији од цртанака које се данас употребљавају у Ш и ТУ разреду основне школе. Један килограм тога папира стаје 8,50 динара; сваки лист је дуг 126 см. и широк 90 см. Тринаест таквих листова иде у 1 кг. и један лист стаје 0,65 дин.

Осим тога су и боје у праху знатно јевтиније од пастела и од акварела. По 1 кг. од сваке боје довољан је за читаво одељење од 40 ученика за једну школску годину. Боја има разних квалитета, па ћемо навести минималне и максималне цене:

минимална максимална цена Црна боја у праху | кг. д. 6.— д. 6.Бела боја у праху 1 кг. д. 16.— д. 20.Црвена боја у праху 1 кг.д. 6.— д. 28. Модра боја у праху 1 кг, д. 18.— д. 25.Жута – боја у праху 1 кг.д. 6.— д Зелена _ боја у праху 1 кг. д. 20.— д Свега за одељење од 40 ученика д. 60.— д. 99.—

Ако узмемо да деца у Ш разреду раде с пастелама и да кутија простијих пастела стаје 10 динара, онда видимо да код сваког детета уштедимо, ако ради с простијим бојама у праху, око 87; динара, а ако троши најбоље боје, око 7:/» динара годишње. Не смемо ни да спомињемо оне најфиније пастеле које стају 28 динара.

Деца необично воле сликати бојама и то је управо грех што у многим нашим сеоским школама деца никад не раде бојама. Разлог је што су боје скупе, па сиромашне општине не могу да их набављају

за своје школе. Наш наставни програм не тражи изрично сликање