Učitelj

112 Иван Кањух

Психолошки профил

од Ивана Кањуха, професора у Битољу

Успех у настави и васпитању зависи добрим делом од познавања функција дечје душе. Да би те функције, које су често веома компликоване, што боље упознали, потребне су нам методе, које би помогле да дубље загледамо у психички апарат детета, да утврдимо стање и рад његовог механизма, да откријемо међусобни однос његових елемената и да на основу тога створимо по могућности тачан суд о дечјој даровитости односно недаровитости. Томе циљу служи и метода психолошког профила, чији је творац чувени психијатар Росолимо.

По методи психолошког профила утврђују се типичне особине и јачина елемената психомеханике и открива се њихов узајамни однос. Задатак ове методе је дакле, прво, да аналитички установи квантитативну вредност појединих психичких функција код индивидуа разне старости и разног ступња духовног развитка, друго, да одреди специфичне особине структуре психомеханике онога лица које испитујемо и треће, да резултате испитивања разних способности једне исте особе претстави графички. Друкчије речено, њен је задатак да компликаване феномене дечје душе разчлани, да одреди њихове величине као и њихове узајамне релације и да то на једној очигледној слици јасно прикаже.

По Росолиму суштина методе профила састоји се у утврђењу девет психичких функција. То су: 1) пажња, 2) воља, 3) непосредно памћење, 4) посредно памћење, 5) схватање, 6) способност за комбинације свесних радња, 7) механички смисао, 8) фантазија и 9) способност посматрања. Величине ових функција изражавају се једном скалом од 0—10. „Одређивање бројне вредности оснива се на принципу тачних и погрешних решења десет питања сваке делимичне функције девет душевних процеса“) Ако се на апциси означе поједине психичке функције, а на ординати њихова величина, онда спој крајњих тачака ординате даје детаљан психолишки профил, који изражава духовну физиономију лица које се испитује. Из једног таквог профила може се на први поглед видети да нон. има слабу способност за посматрање, осредњу за механички смисао, јаку способност за памћење бројева итд. Из њега се дакле може непосредно прочитати које су јаке, а које су слабе психичке стране неке особе.

1). Ј. Возвонто, Раз рзуспојорвсће Ртоћ ипа апдеге ехзрегитеп(е -рзусћојо веће кад аџаје папа копекнуе Мефодеп 2иг РиНипр Рзусћотесћатшк ђе; Егуаспзепет ипа Кпдегп, стр. 7, Решзасће Рзуспојовје, Ва. ту, Нен 3. (НаПе 1926.)