Učitelj

238 Учитељ

ХРОНИКА

Нови Министар просвете. — 5 новембра о. г. образована је под претседнилштвом г. др. Милана, Оршкића, нова влада. За Министра. просвете у истој наименован је укавом Њ. В. Краља г. др. Раденко Станковић, професор Универзитета и сенатор. Досадашњи Министар просвете г. др. Драгутин Којић, наименован је за Министра без портфеља.

Коларчев универзитет. — 19 октобра о. г. у Београду свечано је отворен Народни универзилет задужбина Илије Милосављевића-Коларца, значајна културна тековина не само за Београд већ и читаву нашу државу. У 9 часова обављен је на Гробљу помен Илији М. Коларцу, а у 11 часова религијским обредом освећена, је зграда, па је онда г. др. Александар Белић, професор Универзитета, одржао велики говор о животу и раду Илије Милосављевића-Коларца, о заснивању његове задужбине као и стварању и значају Коларчевог народног универзитета, Г. Белић је у своме веома лепом говору, поред осталога истакао, да се Одбор Коларчеве задужбине, кад је стварао установу Коларчевог универзитета, руководио идејом: прокрчити нове путеве знању и просвети и подизати нарочито интересовање према напретку и науци. Ако се у томе успе, казао је г. Белић, може се сматрати да су испуњени завети које је оставио Илија Коларац.

Пучко 'свеучилиште у Загребу. 23 октобра о. г. отпочела је прослава двадесетпетогодишњице Пучког свеучилишта у Загребу и испуњена разним предавањима, трајала, је све до 8 новембра. Пучко овеучилиште у Загребу је установа, која је послужила за углед у оснивању свих наших народних универзитета. (вечаност је отворио претседник Пучког свеучилишта г. др. Алберт Базала, ректор Универзитета у Загребу, који је био и први покретач и оснивач Пучког свеучилишта, пре 25 година. Предавачи Пучког свеучилишта држали су предавања не само у Загребу, него и у унутрашњости где су оснивали пододборе Пучког свеучилишта. Коларчев народни универвитет послао је на ову прославу свога претседника г. др. Ивана, Ђају, који је однео поздрав Загребачком пучком свеучилишту.

Двадесет година од битке на Куманову. — 23 октобра о. г. навршило се 20 тодина од значајне битке на Куманову, у којој је наша храбра војска однела, победу над турском војском. После ове победе наша је војска ишла ив победе у победу, док кајзад није ослободила скоро сву нашу браћу, која су од Косова била у ропству, и присјединила их Орбији. Тај дан велике победе наше храбре војске потсетио нас је не само на успехе њене, које ми васпитачи народне омладине својим ученицима увек истичемо за пример како се воли отаџбина и свој народ, већ нас је потсетио и на славне жртве нашега. народа, које су храбро пале у овој борби и осталим од Куманова. до Битоља. Олава. им!

Прослава Дана штедње. — 31 октобра о. г. прослављен је Дан штедње у целом свету па и у нашој држави. Тога дана су код нас одржана пре подне предавања о штедњи свима ученицима и ученицама, а по подне родитељима и осталом грађанству, на за то нарочито организованим састанцима. Диљ је ових предавања, био васпитни утицај и стварање навике штедње као моралне и друштвене врлине, како у погледу имовине, тако и у погледу целокупног живота и рада. У предавањима се нарочито истицало да штедња не сме да иде у ћифтизам и материјализам, већ да иде путем умерености, солидног живота и рада ка срећнијој будућности.