Učitelj

РтебкојКо доба 1 аотасе уазрпапје 739

узме једностран правац, или ако настане дисхармонија виших сила у развијању њихових основних праваца.

По Песталоцију духовно образовање треба потчинити моралном циљу, коме духовне способности само морају служити. Духовни живот за Песталоција нема самосталан значај. Морално образовање се постиже тек онда, ако се, поред образовања ума, образују у исти мах душа, срце и руке. Овакву хармонију образовања детета захтева Песталоци. То се постиже на најприроднији начин у здравом породичном животу. Љубав за Песталоција није само једна сила поред осталих, већ је она ошшта сила, у којој друге силе налазе свој центар, који чини јединство карактера.

Није само хармонија сила циљ моралног васпитања за Песталоција, тј. да се развијају појединачне силе, које дају као резултат хармонијски образованог човека, који располаже подједнако свима силама. Задатак је виши, наиме да се у свакој радњи постиже хармонија, тј. да се интелектуална снага удружи с емоционалном и мускуларном снагом, да се имају отворена чула за све лепо и добро, које постоји у човечјој околини и у непрестаној делатности да се покаже срдачно и слободно учешће.

Као што се види, Песталоци је нашао углавном систематске

основне црте етичке културе у малом детету и то полазећи од самог живота.

РгегзкојКко дођа 1 дотасе уазрбапје

од Виге егтпс, пазђаулјсе Обњецаке 5Које п АЈекутсм

Гасејо је џуек одгаз! соуек озесао пеХлоз; ргтета тајоте де(кеш, шпао убе заозесапја ха деНпје ђојоуе 1 чгадапја по 2а пеуоце зуоса одгазјог зађгаћа 1 10 рпргаупућ да ти ротогпе. Гјирка је деНпја петос 1 озуаја згсе зуакоса Ко ште да заозеса. АП зе Чапа5прса и зуојој Бпа о дегеш пе хадоуоЦама оупи зрогедијип пакјовоз та одгазић, уес озеса да о деге, Које је ргу! ичјоу ап уелог орзјапка, тога да уод! у:5е, тпосо убе гасипа. Огш уо чфуага гахНеке изјапоуе Које се уес од деНпјета годепја да ротогпп годнеЏишпа зауећгот и рофхапји пјесоуџ, Које се рпћуани таНапе Кој БЛо ог Сета пе тоги да озеје зуџ пеХпозј ! зјагапја годепога дота. 1 џи дет рогјефта, Као па рг. џи хакоподаупот озеса зе [о пазјојапје, да зе ротогпе дефећи, да зе опо 2а5ин.

Саекада зе па5 уек падуа уекот дегеја. Мо пе зато ог уеСега дгауепог чагапја о пјети.

Ргауо па Тај паду даје пагосПо 10, Чо зе дапаз 1тисауапји деПпјег ашеупог ЖМуоја роКјапја уеПка раХпја. |] заугетепој рућо1ог1]! рпрада уаХпо тезјо рзћојовји гапоса деНпјзфуа, Којој је 2а-

41