Učitelj

5Ккој5ка гетогта и РОЈЈ5КОЈ 445

сличан првоме делу чешкога буквара или почетнице од Јос. Кожишка»), али овај метод израде није изведен кроз цео уџбеник, већ само кроз први мањи део, а сав остали много већи део израђен је на стари начин по гласовноме аналичко-синтетичкоме методу помоћу нормалних речи, као и ранији буквари или почетнице.

Почетнице од И. Диздара и 3. Шпољара престављају значајније новине, и знатно се разликују од ранијих буквара. Обе су рађене по угледу на напред приказани бечки буквар: »“Ујелег Капдег егзјеп Висћ«, из кога су узете и многе слике као и облик писмена за извођење прве обуке деце у читању. По угледу на метод израде бечкога буквара обука у читању и писању не изводе се напоредо или једновремено, већ одвојено, пошто се држи да то више одговара захтевима савремене методике ове наставе. За први ступањ у настави читања узета су крупна слова најпростијега облика састављених и простих једноставних црта без икаквих украса (аниква), што такође одговара и захтевима методике и захтевима хигијене.

(обе ове почетнице престављају значајну новину, усавршавање и олакшање у извођењу ове наставе. И оне пружају очигледан доказ да је претходно обучавање деце у изговарању појединих гласова у истини једна заблуда, једна бесциљна радња и једна штетна дангуба у школскоме раду.

Али се мора зажалити што при изради оба ова нова буквара нису примењени и остали основни принципи, по којима је израђен нови бечки буквар, који је узет за углед.

Даља излагања о томе уколико ова два нова буквара или почетнице за школе у тамошњим крајевима одговарају осталим захтевима или начелима савремене методике ове наставе, као и даља детаљнија излагања о свима њиховим добрим или лошим странама, препуштамо коме другоме од школских радника из крајева где су ови нови буквари у употреби, да бисмо се могли више позабавити са приказом најновијих буквара, по којима се почетна настава читања и писања изводи у школама јужно од Саве и Дунава.

Јов, П. Јовановић

Зкој5Ка гећогта пи РођзКој

— 04 ргоћ пазуеглћеја, 5. Ј. Незепа“ Рости 15опсал тогаји пагјачн, да је 1982 с. једпа од пајхпасајтић егара и абопј; роцзког оргатоуапја. ЏО таг Те

#) Роџраја (пупољак). Опапка тпајусћ. Сезфау! Јо. Кожбек. Уба паКјадаљејфу! у Ргале. 1927. ј #) От зницји ргог. 2. Незепа доб сто ла »ОСЊеј«, замтттапјет о. Меса Е. Мајзђогомаса, псе ја п Веогтади, Кој ји је 1 ртеуео 8 мкорјва 1 идезјо та 'фатри. Маба лаћуајпов| 1 раси 1 ртеуодоси. Џгедттк