Učitelj

272 Библиографија

СТРАНЕ КЊИГЕ И ЧАСОПИСИ

Проф. С. И. Гесен : Глобален метод или глобално обучениг, превели Ст. Димитров. и проф. К. Иванов , Софија 1985, ср. 80, стр. 75 цена 25 лева. После превода великог дела Основе педагогике, које је у своме издању штампало Министарство просвете, проф. (О. Хесену и његовим радовима поклања се све већа пажња у Бугарској. Глобални метод или глобална настава, после појаве на руском и чешком (у припреми је и српски превод потписанога), јавља. се и на бугарском језику и тиме показује не само велики значај горњега питања, већ и пажњу према једном врло крупном руском педагогу, чије је име познало широм Европе. Бугарски превод је успео и препоручује се пажњи наших читалаца. Техничка страна му је беспрекорна.

> Училишчен преглед, ортан Министарства просвете, Софија, септембар 1985 год. доноси расправе Гено Дочева (Нове смернице педагошке мисли), Нирила Крстева (Генетичка начела у настави ботанике), Сузане Енгелман (Књижевна историја у гимназији), Александра Бурмова (Из забележака Бача Киро (учитеља Киро Петрова) и његових ученика, које саопштава поводом стогодишњице рођења његова), Дамјана Димова (Бачо Киро). За овим се ређају критике н прикази и саопштења. Шта је реткост у овом часопису, Југославији је посвећен чланчић „Организација просвете у Југославији (стр. 885—836), рађен на основу већ мало застарелих података. Ту се писцу (Д. Ол.) још омакла и једна груба погрешка, јер тврди „да У Јутославији не постоји законска клаузула за обавезно образовање до 14 годишњег узраста“ (886). Међутим, да је прелистао Закон о народним школама (552 1 8) он би се уверио, да су основне и више народне школе обавезне. Овакве погрешке треба да избегава један званични орган суседне и братске земље.

Земља и труд, месечни часопис, год. |, књ. 1, уредник др Михаил Геновски, Софија, Клементина 15 цена за иностранство 100 лева. — Часопис је покренут у циљу, да диже пољопривреднике у моралном, ндејном и борбеном правцу, под девизом напред и увис, и то првенствено У социолошкој и економској области, по начелима задрутарства и планске привреде. Часопис има још у своме програму, „у садашњем политичко-историском моменту, тесне пријатељске, културне и привредне везе и међународну политичку сарадњу са Југославијом . У садржају су чланди: Д-р Зах, Захаријева (Назад у село!), л-р Драг. Јовановића (Туђе брите), Дим. П. Иванчева (Индивидуализам, универзализам и ауторитаривам), Димитра Павлова (Политичко и сталешко-професионално организовање), Маре Стефанове (Бугаркин рад), Вл. Христовскова (Метеорологија и привреда), С. Пушкарова (Земља) и д-р Мих. Геновског (Човек и природа). У „Прегледу на стр. 96 друти стубац алузије на „политички карантин“ могле су отпасти, јер нису засноване на правим фактима и једностране ву, а тако исто и сувише оптимистичка предвиђања за будућност у области на коју се алузија односи. Иначе часопис, већ по првом броју, труди се да буде што објективнији.

Белгарско училишче, месечни часопис за педатошку теорију и праксу, тод. 8, бр. 1. Уредник д-р В. А. Манов. Софија, ул. „Софијски хероје бр. 9. У садржају су чланци: Нов дух и нови рад (Д. Чолаков)., Миран и користан рад (Хр. Опасовски), Појам о дидактичком гледишту (Д-р Манов), О завичајној настави (К. Рачев), Г. Дочев (В. Манов) и др. преглед. Књиге и листови. Го-

дишња претплата 100 лева. ' Милић Р. Мајсторовић

Југословенског учитељског удружења Београд, Боже јанковића 30. : Београд, Краља Милутина 66. Телефон 22-585

ШТАМПАРИЈА „ПРИВРЕДНИК“ ЖИВ. Д. БЛАГОЈЕВИЋА, БЕОГРАД КНЕЗ МИХАИЛОВА УЛИЦА БР. 3, ТЕЛЕФОП 21-450 |

ОДГОВОРНИ УРЕДНИК : ВЛАСНИК милић Р. МАЈСТОРОВИЋ ; ИВАН ДИМНИК учитељ : претседник