Učitelj

22 ПРЕЛЕТ НЕ НЕ ЕНЕН 2 ХАДА ТЕ ВА НЕ ЕРЕ ере тв Др ТВ ИЕ ape ega

prikazala teren, jer Када je više očiju jednako vidjelo i više ruku jednako izrazilo, to će biti bar približno točna karta ili relijef proта гапоста terena. Kasnije se sastaju svi nastavnici i tai nastavnički jury odabere najbolji učenički relijef ili kartu Primorja (od svake izražaine vrste po jeđan primjerak) i dieci se objavi tko je najvjernile prikazao Primorje.

Danas je škola letiela u visini od 19 km., da djeca iz veće Visine mogu odjednom motriti na pr. cijeli otok Krk i da ga vide kao na dlanu. Nad Krkom je škola, prama potrebi, i duže vrijeme lebdjela dok su djeca izradila relijef ili crtež otoka, i pred Kraljevicom radi prisazania zaljeva, tako i nad Velebitom. Danas se nije išlo za detaliima, već da se izradi samo karta u najglavnijim konturama, pa se је zrakoplov, po potrebi, dizao i u visinu od 30 km ako bi djeca” previše zalazila u detalje, ier što je veća visina to nam |e širi obzor i sve generalnija karta. Svakako da su djeca i sama od sebe pitala, kad su lebdiela nad bakarskim zalievom, da im učiteli kaže koja su dolje mjesta. Za danas nisu trebala djeca unašati naselia u svoje karte, ali kada sama traže, neka unose, ta to je dječji interes kada sami zapitkuju.

Ovim radom ispunilo se vrijeme od 8 do 11 sati i »Jugoslavija« se pred Karlobagom spustila na more. Sada nastaje odmor do 14 sati i pustimo naše putnike da blaguju zaželivši im »U slast«.

Koji su predmeti obradeni? 1) Zemljopis, 2) ručni rad, 3) jezična obuka (pisanie velikih slova kod mora, otoka, mjesta). Sva su ova tri predmeta obrađena u međusobnoj vezi (koncentracija) ili ako hoćemo skupna nastava.

Po podne izašli su svi učenici na izlete po solanama na otoku Pagu. Uzeli su sobom bilježnice, fotografske aparte. Dakle, nauka o prirodi. Vrativši se kući dobili su zadatak da opišu izlet na solane. Za danas ie udovolieno Rasporedu sati«. Kakva obmana s tim rasporedom! Nema u ovoj nebeskoi školi rasporeda sati unaprijed određenoga, već raspored sati diktira sam život. Tko to kaže da će se i drugoga ponedjelika raditi baš ovi predmeti i ovim istim redom kao i danas.

Na večer su naši učenici gosti u Drž. građ. školi Karlobag i učenici građ. škole prikazuju im dječji igrokaz »Seniski uskoci«.

Utorak. Prije početka jutrošnje obuke sastali su se svi razredni odbori Podml. crv. krsta na kratak. dogovor i na želju većine djece zaključeno ie neka se zamoli učitelje, da se danas otputuje u Senij. Učiteljima su ovo saopćili učenici, tajnici i nakon kratkoga vremena »Jugoslavija« ie plovila prama Senju. Već iz sinoćnjeg igrokaza doznali su učenici mnogo toga o uskocima, a taj razgovor je nastavlien danas putem od Karlobaga do Senja, dakle sat historije.

Pristanak u Seniu. Razgledanie Nehaja. Odmor pod Nehajem. Dieca crtaju jedni ruševine Nehaja, drugi lađe na moru, dakle, sat crtanja. Posjet kod biskupa, razgledanjie crkvenih knjiga da djeca vide glagolicu, prisustvovanje službe Božjoj, dakle i sat vjeronauka. Povratak za zračnu školu. Odmor do 14 sati.

Po podne od 14 do 15 sati pisanje pisama drugovima i roditeljima u Kastavštini, dakle sat jezične obuke. Od 15 do 16 sati pjevanje. »Jugoslavija« se digla nad Velebit. Učenici uče naizust pjesmu »O;j ti, vilo, Velebita«, a kasnije i pjevaju tu piesmu o Velebitu i nje-