Učitelj

уНнИВ. 585. УОСТЕКИ ј РАК „УВО

>.

УЧИТЕЉАЈСТТЕЈ Ј

ПЕДАГОШКО-СОЦИЈАЛНИ ЧАСОПИС ЈУГОСЛ. УЧИТЕЉСКОГ УДРУЖЕЊА СЕПТЕМБАР 1938 БЕОГРАД Х 19 (53) ГОД. БР. 1

ГЛАВНИ УРЕДНИК МИЛИЋ Р. МАЈСТОРОВИЋ, БОЖЕ ЈАНКОВИЋА БР. 30

Министарство просвете са Он бр. 69679 од 15-Х-1937 г. препоручило је „Учитељ“ за књижнице народних и учитељских школа, учитеље, забавиље и ученике учитељских школа.

УЧИТЕЉЕВА ТЕОРИЈА Програм акшивишеша п учење чишања

Ако проматрамо дете видећемо да је његова биолошка потреба да истражује околину у којој се налази и да јој се прилагоди, односно околину прилагоди себи уколико је оно у стању да то учини, Дете већ у родитељској кући открије колика је важност читања у познавању околине. У почетку свесног опажања дете се сусреће са тековинама науке и технике. Ту је електрична светлост, аутомобил, авион, продаја млека, и разна друга занимања, затим проматра птице у лету, цвеће у врту, друге животиње, затим свет у разним занимањима и хоће то све да зна. Има доста да учи. Не зна ништа о изворима и процесима и сва су му искуства сведена на резултате процеса. Како се шири његово искуство тако му доноси и нова факта у односу према свету, животињама и стварима. Ако му се штогод прочита онда види да и књиге дају разна обавештења. Ужива у сликама ствари које види сваки дан. Подражава одрасле који читају и почиње да схвата важност читања.

Читање је важан део модерне дечије околине јер види одрасле да, тако рећи, непрекидно читају. За то мора бити неки разлог. Ствари које треба упознати умножиле су се и мало ко их може упознати из прве руке. Штампа, која омогућава и олакшава ширење знања „постоје потребом управо нуждом. Са увећањем читања долази и остварење важности разумевања мисаоног живота света аи његовог физичког развитка. Само читањем човек може да схвати развитак животних сила као што су философија, религија, литература, музика, уметност итд. Данас милиони читају и изгледа као да је овај век — век читања.

Ово је све важно како за учитеља тако и за ученика. Важност питања ставља два захтева школском програму: довољно читања као битни услови за потпуни развитак детета и формирање навика у детету које ће ту омогућити да његово читање буде различито и непрекидно кроз цео живот. У школи је читање потребно оруђе у_односу према свему што деца раде, оно је део свих њихових цели:

Учитељ