Učitelj

наивни 07

свима учитељским и педагошким друштвима у словенству и у другом свету, ако су она у духу Правила Удружења. Правац ове сарадње и акције конкретније одређује „Декларација О смеру стале-

'· шке политике Југословенског учитељског удружења“. У свом ставу

према међународној учитељској акцији, она каже: „Међународна учитељска акција мора се огледати у јачању међусобног упознавања задаћа и проучавања духовних, социјалних и економских прилика учитељства и њиховог удружења у словенским и пријатељским државама, као и суделовању у сталешкој и педагошкој међународној акцији“. и

Учитељи, као и сви остали педагошки радници, треба да су свесни великог задатка за јачање свесловенске узајамности, подизање свесловенске свести и потребе културног упознавања словенског педагошког света. Тиме ћемо припомоћи јачању наше словенске културе, па и осталих грана јавног живота — сматрајући да је културна политика основ свима осталим делатностима народног живота. На тај начин биће и осталим струкама дужност да стручним везама и акцијама на свом стручном подручју утврђују остале гране узајамних сарадњи које треба да буду најјачи и најпозитивнији ослон за заједничке односе, националне акције и најчвршћа психолошка основа и идејна сила у евентуалним тешким данима појединих народа.

За двадесетогодишњицу нашег Уједињења и заједничког живота наши погледи упрти су у напредак педагошке мисли у Југославији, у развитак психологије, социологије, филозофије, дечје књижевности, педагошке библиографије, развитак школе и рада на просвећивању народа — у периоду двадесетогодишњице заједничког рада. Из тога погледа закључићемо: на чему ће бити изграђена педагошка будућност Југославије и шта може Југославија допринети у заједницу свесловенске педагошке узајамности и за изграђивање заједничких циљева словенске педагогије. Други део програмске целине наших едиција, којима ћемо приказати педагошко стање словенских земаља, нека прикаже страном свету стање и напредак педагогике и школства у Југославији. Нама нека оно буде потстрек за изграђивање будуће педагошке Југославије у свима гранама педагошких области. „Педагошка Југославија“ нека буде прилог за узајамност словенских педагога на педагошкој сарадњи и потстрек за националну и културну политику словенских народа.

Треба да смо свесни, да дух војника и идејна свест народа ипак вреди више од бетонских зидова и техничких средстава и у Мажиновљевим линијама. Без тога духа и без те свести лако пада и та линија. Јача од Мажиновљеве линије је идејна свест и дух народа — а дух и свест ствара педагогика и систем васпитања.

ђе