Učitelj

———________________————

НАРОДНИ УЧИТЕЈВИ

створили смо вам могућност да пољопривредницима препоручите ваиста добру књигу

»Сељачки календар“ 1941, На 128 страница књига садржи поред календарског дела:

Правне савете: Вађење и пренос тапија, Катастар и земљишне књиге, Исправљања и обнављање међа, Државина и својина, Скраћивање и одлагање службе у кадру, Уредба о потпори породицама лица на вежби, Уредба о одлагању извршења за време вежбе, Кад сељак има право на ослобођење од порезе... итд.

Пољопривреда и тржиште: Како се продају и купују пољопривредни производи, Данашње тржиште и земљораднички производи, Неколико података из државне статистике о селу, Рад на пошумљавању голети, О задругарству, Ко је био Мичурин, Банке и сељаштво, Могу ли наша села имати електрично осветљење, Подизање бетонских ђубришта итд.

Здравље и село: Народно здравље на селу, Неколико савета породиљама, Дечје болести, Прва помоћ у несрећним случајевима, Ручна апотека итд.

Просвета и село: Школовање народа, Оснивање књижница и читаоница Васа Пелагић о школи на селу, Како живи и рађа сеоска жена УЖена кроз историју, Кроз догађаје, Кроз цео свет. Бледа слика и Уторак (песме), Поштанске и друге таксе, Стални вашари и панађури.

,

Све чланке су писали најбољи стручњаци и осведочени пријатељи села и сељака,

Нњига стаје само 8.— динара

Код поруџбине 10 и више примерака, добија се уз сваку књигу „Народна Исхрана“ од др. М. Ђ. Поповића. Новац слати на Уредништво „Сељачког Буквара“ Београд, Карађорђева 61. Чек. рач. 54.256.

а О а мн ЕН ЕТ

Препоручите сеоским домаћицама и домаћинима књигу „СЕЉАЧКА КУВАРИЦА“

Свака сеоска кућа треба да набави ову књигу у којој ће бити на једноставан и разумљив начин објашњено како се справљају разна фина јела од онога што сваки сељак има у својој кући.

Поред осталог „Сељачка Куварица“ садржаће упутства о прављењу колача мрсних и посних, о кувању разних врста чорби, о справљању безброј врста јела од меса, затим јела без меса, од теста и поврћа.

Надаље ће у „Сељачкој Куварици“ ·бити упутства о спремању разних врста туршија и припремању меса за сушење, о прављењу шунки, коцасица, крвавица. шваргли, конзервисању јаја итд.

Објасните сеоским домаћинима да од добро и укусно спремљеног јела зависи здравље, снага каом способност ва сваки рад сељака.

Књига стаје 10 динара по комаду. Ко наручи пет комада (и пошаље унапред претплату) добија шесту књигу бесплатно.

Наруџбе и новац слати на „Сељачки Буквар“ Београд, Карађорђева 6!, чек. рач. 54.256.