Uput za dezinfekciju

8

Поклопац и заптивач исти као и код апарата бр. 1. Напомене при раду са подешеним апаратима бр. 1 и 2. Апарати се држе под заклоном или у затвореном простору. Огњиште може бити сазидано и заједничко за више апарата, а прави се и од наслаганих цигала или се ископа ров од 50 см. дубине, 1 метар дужине, окренут низ ветар. Још боље је у земљу укопати знатан део апарата. У казан се долива вода после сваке завршене дезинфекције и то по могућству топла вода, да пре наступи развијање водене паре. Вода не сме да усане сасвим да котао не би прогорео. Ствари се стављају у буре растресито а не збијено. Дезинфекција почиње кад се појави јача пара испод капка од бурета и само се на томе месту сме појавити а треба да траје најмање 1 сат. Ватру стално одржавати! Дезинфекција је јача ако се води дода по 2 велике кашике формалина на 5 литара воде. По завршеној дезинфекцији просипа се заостала вода, а буре се чисти. Б) Кључала вода. Ствари се полажу у хладну воду и то тако да буду потпуно покривени водом. Затим се вода загрева. Може се додати води камена сода и сапун 2—3% или цеђ-луг. Предмете треба држати у кључалој води најмање 15 минута, рачунајући у то само време кључања а не и загревања воде.