Velika Srbija

БРОЈ 14.

В Е Л И К А С Р Б II Ј А

СТРАНА 3.

ДНЕБНЕ ВЕСТИ

Венизелос о преносу српске војске. Велику је сензацију нааравгоо чланак, кога је објавио Венизелос \ у своме органу „Киринс“, а по-\ водом аитања о ареносу сраске\ војске. Духовитом и логичком ар-\ гументацијом обара он тачку ао\ тачку изнесене аротив трансаорта сраске војске иреко грчке територије. На ариговор, да би тај аренос унео иоремебај у саобрабај у Грчкој, вели он, да би се са 9 — 11, возова дневно (а могу да цирку- \ лишу 14) за 18—22 дана ирене-\ ла цела војскп. На тврђење, да би то значило аовреду неутралности одговара Ве -1 низелос, да између Србије и Грчке иостоји уховор о савезу који , важи до 1928 и да ио томе уговору Грчка има чак да удружена\ са Срби)ом ратује аротив Немаца, Бугара, којима је такође доауштен арелаз на грчку територију без обзира на аринциа неутралности и уговор о савезу са Србијом. А тврђење , да би сраска војска угрозила независности Грч-\ ке, изазива у њему само осеКање индишације.

изићн ће у идућу среду. Један број кошта 10 сантима. Посета Св. Гори. Солунеки грчки владпка Генадијос, отишао је у Свету Гору где ће остати неколико дана. Преглед грчких ла-ђа. Пошто је грчка полиција у Солуну примпла на себе да контролише путнпке који нолазе из Солуна, на грчким реквпраранпм лађама, то ће се од сад вршпти контрола над бродовима којп улазе у Солунско пристаниште. Ухапшен шпијун Счеван Стеваиовић, родом из Аустро Угарске, који је нутовао са бу[гарским пасошем впзираним од једне ' неутралне државе, ухваћен је у Ксантпју и утврђено је да стоји у односу са бугарским и немачким офи| ццрима. Енглеска војна музика Данас у 4 п по часа по нодне прпређује Еаглеска војна музпка, свој уобичајени концерат у парку код Беде Куле. Парастос

Венизелос засршава : и ОдбијајуКи Оа иомомемо Србима у своје време оставило је у ниховим срцима велико огорчење. Али ако бисмо учинили злочин и одбили иренос преко наше територије, онда би се огорчење аретворило у националну мржњу и створило међу нама бездан , који се никад више не би могао иремоститн“. Пренсс српске војске. Г. БалугџпГ, наш посланик у Атннн, имао је јуче дуг разговор са ђенералом Дусманисом, шефом глав. грчког штаба о преносу ерпске војске. Умро Гаврило Принцип Гаврпло Принцип, осуђен због убиства аустријског престолонаследника у Сарајеву умро је од туберкулозе. Читаоциш. Ранорт генерала, Монзоа о опера-ј пијама на Галипољу и Солуну ночеће да излази сутра у нашем лпету. Грчка скупштина.

Хрпстпна Митровпћ, удоза са сппо.м Хрпстпфором, из Јагодипе, пзјвештава евоје сроднике и пријатеље јда ће своме доброме мужу нок. Вла!дп Митровићу, хотелијеру пз Јагодине давати једногодишњи нарастос 26. ов. мес. у 10 час. пре подне у српској црквп.

Букурешт, 21. априла Сазнаје се из Софије да јв иоследњи излат савезничких авијатичара на .иакедонско војиште наараеио силне штете на струмпчкој станици. Мзгорели су многи магацини арофијанта и муниције. Париз, 22. аирила. Руска је војска веб узела учешI Ка на фронту код Мртвог Човека. ■ Букурешт, 22. априла У бугарској војеци влада великој незадозољство; нарочито су забри-' нути војници због тога, што нема ко да им ереди пољске радове.

Грчка скунштина иочеће поново радј у среду; а у четвртак ће министар финансија читати пројекте о порезиваљу бродара, винара и неснособ-Ј них за војску. Пегави тифус у Лариси. Грчке новине понова тврде: да пе- !ј гави тифус у Лариси узима све више маха. Тврде да је већ подлегао један лекар и да се разболео директор Ј полипије. Илустговане новине у Солуну. Под насловом „Пјеро“, почеће ових дана да излазе илустроване новиие на француском језику и први број I

Женева, 22. априла. Бојећи се напада од стране флоте савезничке а с обзиром на факт да су се савезницп већ пскрцалп на мало-I азиску обалу генерад Лиман фон-Сан-|ј дерс је одређен да брани Смирну. Доведена је и тешка артилерија. Женева, 22 априла Међу лицима затвореним због нереда у Брину, налази се и носланик Липкнехт, који загорчава живот Кајзеру и његовој влади. Руља је тражила да се Липкнехт пусти. Лондон, 22. априла Једногдасно дизаљем и спуштањем | руке уевојио је доњи дом нројект!

: закопа о општој војној обавезН свију липа од 18—41 године. Париз, 23. апрпла Рђаво време сметало је на највећем делу фронта, сем артиљериске ватре, ма какву другу ак _ ||цију. Западно од Мезе на коти : 304 наставља се унакрсна артиљериска борба у току дана. У пределу шуме Аванкур и Хајет продужује се артиљериска ватра са мање интензивности. Западно од Мезб и Воевра Јсредња артиљериска ватра. Парпз, 23. априла, Успвшни противнападп француски I на ба.јонет код Вердена омогућили с.у ј заузвће утврђених познцнја код Мртвог I I Човека. Све падине МртвОг Човека I поново су заузете од стране бранноца 1 Вердена. Војнн критичар Бамдн, констатује да су Французи тако појачали своју артиљерију да могу развити протнв !|нападе, јгного методичнпјеЈ нвго пређе. У место једне акције која би имала одлучујући циљ, ми смо имали каже !! критичар, впше него операције уза, јамног трошења. У колико се енгле' ске снаге појачавају уЗтолико је Французима лакгае предаватн им на чуван.е свој фрОнт од 130 киломвтара. СапридоласкОм руских снага којп остварују заједнички успвх, огромни извОри на,рода ЧетворногаЈСпОразума, дОпуштају I да на^разгагм фронтовима одржава стал| ну густину својих снага н сачува неј|дирнуту способност да би уданомтре[јнутку пренео своју снагу на једну јтачку. Атина, 23. априла Извештаји добивени са Крфа 'потврђују да је физичко и моЈрално стање српске војске одлично. — Нсма више ни једног случаја колере на острву, и лађе које одлазе са Крфа не подлеже више издржавању карантина. Војници су пуни полета. Ново-образоване јединице имају врло значајну чврстину. ј!Официри млади и спремни жрт вују све време од јутра до мрака обучавајући војнике, у чи.јо.ј средини и живеПоследњи реви војске извршен од стране Престолонаследника учинио је огроман утисак на грчко становништво. Мадрил, 23. априла Лист «Либерал» јавл а: Немачка лађа „Кап Орхогал« са тонажом од 8.000 тона, ухваћена је од једне енглеске крстарице у тренутку, кад је хтела да нанусти шпанеко нристанпште Санта Круца де Тенерифа, у које се била раније склонила.

СПИСАК Српских ђачких група у Француској IV. Група у »Тлјсде Вег1ћо11е1» Лппесу (Наи(е ЈаиоГе) Шеф групе г. Душан ЂорђввиК , наставник гимназцје. Јован Илић, син Саве трговца из Шапца, Драгомир и Станојло Јоксић, синови Момчила капвтана из Београда, Војин Симић, син Симе пеш. п.пукОв.

|Ј из Београда, Милоје и Павле Васић, || сннови Ммхаила суд. п.пуковнмка нз Бе! ограда, Србислав Дојчнновнћ, син Мнлутина ггред. општине из Ваљева, Ми, лнвоје п Жика Ннколић—Ристнћ, сиI нови Јована учитеља из Битоља, Милан Радојевић, снн Јована шефа мес. контроле из Битоља, Јован Копито| вић, сш 1 Марка радника у Цариграду, I Душан и Љубиша НедељкОвмћ, синовп Милана школ, надзОрника из Скопља, МихаилО Урошевић, син ДрагОмиР а зе м . из Брестовца, Димитрије р а довановнћ, син Милана п.пуков. из Аранђеловца, Никола и ЈОван Смиљанић, сииовн Тодораекон. из Плавичева Срем, Славољуб Драгутиновнћ, син Андре управ. цар. у дензији из Београда, Божидар, Павле и Владимир Секулић, синовм Вука учитеља из Битоља, Синиша РајкОвић, син Луке учитеља из Прилепа, Дојчин и Владнмир Ђукановић, синови Милорада школ. над. из Ђевђелије, Петар Доклетић, син Ахила трг. агента из Нзу-Јорка, Боривојв Белопавлић, синГлигорија среског начешшка из Београда, Радомир и Диоклвцијан Маговчбвић, синОви Петра шефа станице из Ђевђелије, Владислав Марковнћ, син Јакова бив, инспвкт. Мин. Нар. Приврвде, Иван Јовановић, син Петра учитеља из БитОља, Момчило Јелић, снн Драгутина надзОрника дувана из Врања, Павле и Жарко синови Живаиа шумара из Сењ. Рудника, Раднвоје Чавић. сип Станка машинпсте народне банке из Београда, ВасилпјеГајић, син Стевана инспек. народне банке из Београде, Боривоје Ппнговић, снн Ђорђа општ. кантарј[ цпје из Штигга, Владета МилићеввЉ, јјсан Недељка учите.ља из Битоља, Мијлорад Гођевац, син Милана трговца јиз Ваљева, Владимир Балтезаревић, СИН Илвје трговца из Ниш а , Владиј дшр Соколовић, син Димптрпја управ. || основ. школе на источном врачару |јнз Београда, Драгутин и Будимир Илић, синови Јанче нрофееора из Врање, Симеун и Петар Марковић, еиновп Живана онштин. деловође из Ђевђелије, Ђорђе Минцић, еин Косте учитеља из Велеса.

НОВЧАНО ТРЖИШТЕ Новчавида српска од 10 дин. др. б'85—б'90 Звочаће сребро 100 дии. 610—615 Наполеон за грчке драхме 21 - Похитајте у

Ако желите аровести неколико аријатних часова у друштву једне одабране и шик аублике састављене од сриске аристократије дођите у Вир Мон Плезир где слу же госаођице Срагсиње, свира добра музика, игра се и забавља. Само једна аосета довољна је да човек заволи и навикне се на наш Бар. Уредништво „Велике Србије“ прима огласе по умереној цени.