Velika Srbija

БРОЈ 50.

ВЕЛИКА СРБИЈА

СТРАНА 3.

граду са сганом у Даничићевој уд, 31 и да им ја потребап новац, Анка Р, Тагић Краља Петра 87 моли за азвештај о својој браћи Војиславу, Бранку, Душану и за Амерега Пиагио, ј Станка Убавкић моли за изветптај о своме мужу Петру Убавкићу царин. из Пехчева, улица Хилевдарска Ко совска Митровпца, Букица Фархв из Веограда Цара Уроша 36 моли за извепггај о своме мужу Нпсиму Фархн иосдужатељу, Јелена Стевановић Сри дакова ул. 20 Ниш моли прајатеље и познанике за извештај преко „Беогр. Зовица“ за Бсжидара Ст. Димитри;евића и зета Г1етра Поповића и јавља да су сви здрави, Руж» Срете Пазловпћа из Београла Карађорђева 69 иоли за извешгај о мужу Среги Па зловићу шпедитеру, Боривоје Т. Науиовцћ из Ужица моли за извештај о браћи Ристц, Милораду и Даваду Наумовићу из Ужпца, Димитрије Троја аовић трг. из Смедерева моли свакога за извештај о своме сину МихаилуМики Тројановићу бдаг. дун. лнв. 2 ц Деса Ставре Наумовића моли за пз зештај о своме мужу Ставрп и за рођаке Милана Војановића. коњичког ј « дапетана II. кл. и Александра Васића коњич. поручника 4. коњичког нука, ! Душан Накић нека се јавп Марији

Тот Београд Милоша Великог 77, Ми | лорад Пејчић кафеџија из Ниша ко ли за извештај за'Драгољуба Пејчића пословођу Срч. Брод. Друшлва обвезника 2. желез. чете и за Божидара Петровића монтера морав. арт.! пука 1. иоз. жсва и депа су здраво п отишли за Београл, Драга п Тома Маринковић Ратарска 29 Београд молп за извештај о Боривоју Т. Марпнковићу—Павловићу техничару пнаре-ј днику 14. пука 2. ноз. јавља да су свп здрави код куће у Београду, ГДветко Раденковић желез. раденик из Нпша молп за извештај о његовом сину Добривоју Раденковићу ђаку нишке гимназије, Рика Самуила Левиа из Ншпа моли за извештај о своме мужу Самуилу коме јавља да су сви здрави 11 живи у Нишу, Натадија Радивојевић пз Београда Космајска 35 моли за пзвештај о своме мужу Душану Радпвојевнћу чпнов б< огр. задруге, Софпја 'Борђевпћ из Београда Зорина 17 молп за извештај за сина Ђорђа Бранковића студента трг. академије и синовца Војислава Бран ковића чинов. духов. сула, Милорад С- Трифуновић редов 3. чете 2 бат. 8. пука дуп. ливпз. 2. поз., да се ја вп мајци Зорки Трифуновпћ. (Наставиће се)

— 11 час пре подне Парнз, 30. маја. У току дана није било акције на фронту Вердена изунев врло јаке артиљеријске борбе, која наговештава нове наиаде. Вемци су ј у потауној мемогуИности да искористе аозицију утврђења Воа ради даљег наиредовања. Сами немачни војни критичари аривнају да је њиховим труаама немогуГе искористити алато Во^ којим домини рају форови Таван и Сувил . Изгледа да Ге неаријатељ аокушати да се ареачдом дочепа Сувила. Јуначки оранилац Воа, мајор Ренал заробљеник је у Мјанцу. Рронаринц ге наредио да му се врате мач и орденгг. Рим, 30. мај. »Трибуна« саопштава, да је аустријски престолонаследник журно отпутовао на источни фронтНа предлог председника талијанска комора упутила је руској Думи дугу честитку поводом руских победа на источном фронту.

ДНБВНЕ Престолонаследнихова изјава. Парискн г Журнал“ објавио је интервју свога дописника са Крфа, ко.ји је овоме дао Њ- В. Престолонаследннк Александар: Престолонаследник је пстакао реорганизацију српске војске, з>ен високи морал и своје дубоко убеђење, да ђ<е борба бити крунисана успехом. Најзад је рекао, да је српска војска спремна за офанзиву и да са нестргг љењвм очекује час ступања у борбу. Г. Бријан у Лондону.

ВЕСТИ јутрос, да ће се данас свима пекарни цама дати довољна кОлнчпна брашна' и да ће с тиме оскуднца у хлебу престатп бар за извесно време. Куповина креча. Солунска општпна куппла је 40.000 ока креча ради дезинфекццје вароши. Оскудица у Серезу. Према једном телеграму из Сереза, тамо је исцрпљена готово сва количина брашна. Оскудица је великих размера. Кавала без брашна.

Председник француске владе г. Бријан стигао је у Лондон, где Ке са сер Аскитом регулисати држање Савезника према Г рчкој. || Деманти министарсие нризе у Грчиој. Према телеграму из Атине г. Скулудис демантовао је вести о кризи грчког кабинета. Оставка талијанског кабинета. Из Рима телеграфишу да је после бурних дебата у комори Саландрин кабинет поднео оставку. 197 посланика од 355 ивјаснили су се против владе. Линија Серез—Демир Хисар. Воз између Сервза и Демвр Хисара ј саобраћа само до Просника, који је претпоследња станнца линије Демир ј Хисар—Сврез. Лмтање о хлебу. Јуче и прекјуче била је оскудицау хпебу у Солуну веома велика. Огром- ј наввла на цекарнице и нереди на- , отављају се. Солунсжи лист «Трибин« саопштава

Корпорације из Кавале упутиле су телеграме грчком краљу и влади молећи их да што пре пошљу брашноТурци купују жито. Према вестима из Букурешта, турска влада купила је у Румунији 2000 тона жита. Куга и колера у Смирни. Према вестима атинских листова у Смирни су констатовани многобројни случајеви куге и колере. Становништвом Смирне овладала је паника. РАЗНЕ ВЕСТК • — У Москви је основана нова индустрнјска банка са капитаЈОм од више мвЈиона рубаља. — Непоанатм зјиковш обесветиЈн су пропие ноћи гроб францусме гЈумице ЛантвЈМ, хоја је умрла пре некоЈнко година. То су извршнЈН у надн, да ће у гробу наћн гЈумичин накнт, вји ннсу нашЈи нкшта.

Берн, 30 маја Седнице Рајхстага одложене су за 13. септембар. Лондон, 30* маја Енглеска штамиа наДугачко комен ; тарише мирну блокаду грчких обала, „Тајмс“ каже: ми не тражимо од Грка да буду са нама; оно шго тражимо то је да не буду у стању, у једном датом тренутку нрећи на страну на ших нецријатеља. «Дели-Кроникл» нп ше: Савезници и.мају права да се оси гурају од непосредних последица концесија које су Грца учинили Бугаргша. Њу Јорк 30 маја Успех Рузведтов који је постигао у конвенту да се његов пријатељ сенатор Лоџ изабере за председника комисије за редакцију одлука веома се много коментарише. У адреси конвенту Рузвелт каже да је председник Вилсон у овој светсдој катаклизми по грешно заступао народну свест; земља је остала индолетна и анатична. Они који су за Германце труде се да тероришу конвенат којн је цротиву њиховцх пројеката. Лондон, 30. маја. Овде влада убеђење да се омрт Киченерова има приписати немачкој шпијунажи; ово је изазвало нереде у два најмногољуднија кварта у Лондону. Гомила је опљачкала све иемачке радње. 12 људи од особља на Хампефију спашени су. „Телеграф" И8 Амстердама јавља да је немачка оклопњача „Сајдлиц" 08 биљно оштеђена. »Дели - Експрес» нише да је дреднот »Кајзер« уништен у борби код Јитланда. Командант јапански Шисуко Шимавура погинуо је на броду »Кин Мари«. Берн, 30. маја. Скупштински посланик Ледебур одговарајући канцелару немачком изјавио је у Гајхстагу да су иапори кс*

је Бетман Холвег чипи узалудни, много бп вигае успеха имао да постане републиканац. Ми желимо сношљиве односе са Енглеском п мирољубиве везе са Гусијом. Влада треба да поднесе оетавку. иначе ће је народ послати ђаволу. Лондон, 30. маја. Бријана председника мпнистароког савета прате на путу генорал Гок, министар војнп, Клемантел министар трговине, Жофр, Дение Кошен министар блокаде. Овом се путу придаје велика пашносг што се тпче акције, онштег иоложаја и грчких догађаја. По том су минпстрп присуетвовали на седнини ратног савета на којој је председавао Аскит. На овој седници били су тако исто Сер Едв. Греј, Балфур, Бонар Лав, Лојд Џорџ, Максиа, Лорд Куреон, генерал Гоберстров, начелник генерал- 1 птаба сир Дуглас Хез, главни енглески командант на француском фронту. Ратна је савет дуго претресао врло важна питања. Измена мишљења допушга констатовање о погпуној сагласности између савезника. П АРИСКА АПОТЕК СоЈун - уЈида Нпки 41 - на кеју Спрпвља све лекове најсавесније тачно по рецептима. Сви су препарати и лексаи оритинални Хемијска лабораторија за све врсте анализа. Говори с српсни —

„Бар Мон Плезир 1 ' Увек ново! Дирекција Бара „Мон Плезира“, пма чаот да извести своје српске пооетиоце да је ангажовала специјадно за њих једног СРПСКОГ ТАМБУРАША п једног доброг ВИОЛИНИСТУ. Пооетиоци ће пробавити пријатне моменте. Служе српоке кеднерице. Матине почиње у 5 а траје до 8 чаеова у вече, а од 9 часова у вече исти програм, ИСКЉУЧИВО за офинире. Потрошња артикада првих марака. Цене умерене. НАГРАДУ 100 ДРАХМИ добиће онај који прснађе изгубљеног пса Фокстеријера и доведе га иди пошаље у хотел „Коломбо" вишем интенданту г. Бркићу. Пас се зове Фоки, бео је са осеченим реном и великом пола црном пола жутом флеком око левог ока. Стар 1 и по годину. Доведен је из Србије а нестало га је 1б (29) маја ове год. пред хотелом „Олимпос« У Содуну. Миомир М.Ђорђевић ђак—редов поздравља Властимира Матића суцлента и Жив. Девечерског и моли да му јаве своје алресе цреко »В. Србије". Пери Видаковићу—Крф. Мој брат Влајко поолао је по вашем налогу, из Женеве у Београд вашој нородици 1000 круна, а по н>еговом налогу ви сте требали иоту суму исплатити мени, међутим вн сте мени дади свега 200 драхми а реото новаца нисам ни до данао примио. Молим вас да ми вовац телеграфски пошаљете на адресу: преко коноудата за Мил. Гадови/»а канлара. Тражим Маринка — Марка Пузаћа И8 Крушевца да ми се јави, или ако ко шта зна о љему молим да ме извести. Милан Гачић наредн. 1—3 Жел. Команда.