Vođa pri gazdovanju

102

ЕШБАј од коих се

сад те паппре, пак ји постави на решето на плићу страну пак ји ту лепо разредп. Сад се узме једна мала чннијпца плп тавпда, у н.у се мете жеравпце, које немају одвећ јаку ватру, п та се чпнпјица са жеравицом под решето мете, а шафран се на паппру дотле полагано преврће, докле се год сасвпм неосушп; а да се је довољно осушпо познаје се по тнм, што се поједини кончићи врло ла-ко крају. Како се дакле осушп, одма га треба овлаж у једну кутпју изручити п добро запушптп, лак онда даље сушптп. У овој кутији навуче он нешто мало влаге себи, а то је баш добро, да се после ако впше нма добро згшечпти да. Кутпје су најбоље од лима плеха. Како време цветања прође, онда су пословп свршенп. После 2 пли 3 недеље, пронпкне лишКе пз лукова, п пз онп, којп нису цветали, п тако расте под снегом скоро целе зпме. Месеца марта се може то лшпКе за стоку покосити, ако га толико има; пначе се остави да пОжути и пзумре. Месеца маја, мора се шафранска леја мало грабљама прекопатп п добро оплевптп. Сад се једнако држи леја чпста и плевп се до месеца октобра, гдп опет цветатп почне. Ове сад друге годпне се побере цвет јутром п вечером, а осталп посао је као п прве године. II тре К е годпне треба то псто чинитп. Највпше шаФрана рађа друга годпна. И треКа га година рађа доста, ал га тек онп плодеКи се дуковп у рађању цвета слабе. Кетв р т е годпне, месеца маја, кад лпшКе од шафрана жутнтп и губити се почне, треба лукове пазљпво са ашовом пз земље повадити; сад треба лукове добро од земље очпститп плп пзпратп, пак ји онда на ладно ал промајно место оставптп, гдп Ке до времена сарења месеца августа —на мнру остати. Лукове треба побирати, веКе, маае, средае, сваку велпчину за себе. Иајбољп је шафран у нижој Аустријп. (' једног јутра може се 18 —3O Фунти сува шаФрана добпти, а цена је обичио до 30 Фр. Фуита ; то онда једно јутро доносп 600 —9ooфр. Вредио га је даклем садитп. Цветно лпшКе ее употребљује за бојадисање. 5) Шафра њпк а. ШаФрањлка успјева у свакој поле доброј баштенској земљн. Семе се у редове сеје, и боље је, кад су редовп бар 1 ’i 2 стопу један од другог раздалеко. ШаФрањпка се 'мора, кад бпљке једно трп пал-