Vođa pri gazdovanju

Гди се год ове зелене шгке сеју , тај комад земље мора се нагнојитн, п нагнојп се после , док опет на ту земљу ред недође да се зелена nnka сеје, које какокад —и за 6—7 година бпва, ал се прп овом газдовању земља тако неквари, као прп чистом треканен.у. 4. Јлавно је правпло код мјенпмог газдовања то, да нпкад два једнака, плп бар сродна усева, а гдп је могуке ни два црнека класата усева, једно за другим не долазе, него у менп са окопавпном, маунастим бпљем, или пак са зеленом шЉом. Може се између тога п какво трговачко бпље посејатп, које ke земљу чпсту одржатн. 3. Бећп део добпвсне шгће мора марва на добру појестн; продаватп што од nnke, ту треба добра разлога. Са овом ппком пзраљена стока даке гноја, којим te се њпве гнојптп. Што је соразмерно добро мање, тпм ke се векма нагнојптн моћп. У овако нагнојену земљу морају онакови усеви докп, на које ie гној угодно дјејствоватп мокп, као: зелена шгћа, пасуљ, кукуруз, кудеља, реппца, купус, репа, кромпир птд. 6. Усевп морају тако један другом сљедоватп, како ће земља сваког одгојптп мокп. То су дакле главнп основп мјенпмог газдовања. Ал нпје сад тако лако прекп са трећачења на мјенпмо газдоваље, јер прп прелазку ваља у обзпр узетп: 1. Природу онп усева, које сејати желпш, гдп најбоље успјевају, 2. Поднебпје п друге прпродне околностп п земљу, а 3. Мјестне, п народно-економске околности. Ad. 1. ТТГто се прпроде они усева тпче, које желпш посејатп, то треба да знаш, да: Жпто после репнце, паоуља, кукуруза п детелпне најбоље успјева. После кромпира нпје најбоље. На ту псту земљу може после 3 годпне докп; да раж после сваког усева добро родп, и може се впше година једно за другим сејати; да зимац јечам после реппце, пасуља, жита, детелпне, а п после зоби доћп може; > да пролетњи јечам најбоље после окопавине успјева. Рђаво је за њега, ако после јечма пдуке годпне опет јечам дође;

135

МЈЕНИМО ГАЗДОВАЊЕ.