Vođa pri gazdovanju

197

IY. K P Ш E (свннче). Крме је једно од најнолезнпји живади, једно што се лако одранпти даје, а друго, што му је месо врло укусно и што се ово осушено, дуго у куlш одржати може. Нп једно живпнне неда се тако разно употребптп, као крме; цело му се тело употребити може п долазп разно зготовљено на трпезу спромашка п најбогатијега. Крме се да неговатп на селу п у варошп, јер нитп пзискује велпка простора, нпти се тешко одгаја. Крме свашта једе. Плодност крмета превазилази плодност свпју другп кућевшх живадп. Добра крмача можо годпшње до 28 прасаца праситп. II зб о р нера ст а п крмаче. Прп пзбору крмади за прпплод, мораш на сљедеће знаке пазптп; костп несмеју бпти дебеле ни јаке; у месу да је веКи развитак; очп да су ведре п жпве; Фина њушка; кратке ноге; шпрока прса; дугачко тело; Фпна кожа; мала глава; врат да је средан, а стражњп труп довољно развијен. Ко ote од својп свиша ваљану корист, тај мора пазпти да му је крме здраво то је прво условљс. На велпчину нетреба баш много гледатп, јер је впше пута маше крме пробитачннје до великог. Највише на то пазити треба, да то својство има, да се лако угојити може; јер од тога зависи добитак ил’ губптак. Шпрока су прса најбољп знак, да се добро угојити може. КрмеКн иас .пша има више, од којих су за нас од веће важности: 1. Угарск о кр м е. Ово је обпчно прљаво-беле и шарене боје, дугачко, високих ногу, са висећим пл’ управо стојећнм ушима, добро се гоји II добру сланину даје. 2. Срб с к о крм е. Ово превазплази у гојењу угароко крме, п мање је болестима подложно.