Vođa pri gazdovanju

201

КРМЕ,

У првом времену после одбијања, морају се прасици ранити четагр илп пет пута на дан; увек им ваља валов пзпратп, п ону блатнаву рану, која је од пређег рањења у валову остала, треба пре напс ве избацити, него што се нова успе. За прасице је у то време најбоља рана: сурутка с мекињама п мрквама (шаргарепама). Ово се мало угрејати мора, ал им се пре несме дати, док не буде млако. Ако небп сурутке пмао, можеш у жесто ње помије узетп. Да би пак пспадање млечних зуба ускорпо, треба праснцпма датп тврде ражи, јечма или грубо прекрупљена кукуруза, јер на тпма здраво жвакати морају. Нетреба ни на то заборавптп, да пм треба и зелене ране датп; водоппје, купусно лиnrke и младе копрпве; то је врло добра рана за њи. Неодбијенп прасици врло лако шугу добију, ако им се мати за време њповог спсања прерањује; псто тако п одбијени прасици, ако се сувпше добро ране. Ова се болест лако позна на слепљенпм очима, као п на крастицама, које се по главп п по оку указују. Ова се болест тиме лечи, кад ee прасици слабпје поране и кад им се очп са млаком водом два, три пута преко дана пзппрају. Одма после одбпјања ваља мушке од женски прасаца одвојити то је старо правило. И слабпје од бољн треба оделптн, јер ће бољи слабијима увек рану отиматп. Свињска се рана састоји пз паше, помија, пиварске млате (гдп је пма), зрна и жира. 11a jiainv могу свињн само_летп ићи, а зпмп се морају код куke ранити. Рана је двојака: т. ј. желим ли крме угојити, или га за приплод одрањпватп. Кад се oke свинче да утоји, онда се престане на поље на пашу изтериватп, него се у што мањп свињац затворп н гојеком раном ранп. Ја велим у што мањи свпњац! ато зато, јер је изкуством посведочсно, да се у соразмерно мањем свињЦУ п Р е 11 боље крме угоји. За рану се наравно оно изабере, што је коме лакше, јер ннје свако у стању кукурузом своје свинче гојитп. Iди има жира, ту се најјеФтиније свпњи изранити дају. Само је од кукуруза сланина слађа. Помије, сурутка и другп куњски остатци дају се зато, што у њима има масти, п што су помије слане, те им веки апетит за ждерање зрна прави. Натопљен јечам, К У К УРУ 3 11 дру га зрна, то је најбоља rojeka рана; и увек је боље натопљена, него сува. 13'