Zavod za statistiku

354 ТОПЛИЧКИ ОКРУГ

Али прича се да је један пут водио од Прокупља за Приштану преко ПЦасјаче, Мрљака, Отатовца, па испод планине Ђака ва село Затрађу (до Ивандве Куде), и спуштао св у Велику Косавицу, а одатле се пео на Трлезу (Цара Лазара), па преко Мачије Стене и Хртице слазио ка Приштини.

И на Павјачи и на 'Трпези има трагова од некаквог великог крченика. -

да Лрпезу Арнаути чак причају да је ту била она Косовска Вечера у очи славе Цара Лазара (15 Јуна 1889)! За то св, веле они, и зове та висораван „Трпеза,“

Село Кула (са 8 — 5 кућа) врло је близу Ивановој Кули, а тако и Заграђе, које има 15 кућа.

По зидинама Иванове Људе има доста отровних змија шарана. Испод Куле, на преслашу, кључа извор лепе воде. Воћа има и доста и лепога. А за неке крупне орахе причају да им је семе остало још од Иван-Бега.

Крупне горе око Иванове Куле нема толико колико би требало да има у том планинском крају.

Шрича се дљ су Арнаути штедили Иванову Кулу, и нису давали ником да је руши.

Они пак Арнаути, који су живели у (селу Ивановој Кули, товорили ву да су ту од Косова, и да су божем наследници тога имања још од Иван-Бега !

Градиште. — На левој страни реке Мораве, за 2'|, до 8 километра од Мрамора, а за 1', до 2 километра од Мораве, село је Градиште. На ђенералштабној аустриској карти то је место забележено. Находи се у потоку Крајковачком, који тече с Јастрепца (На карти паше Мераична-Метазта, али та у месту слабо вову такој. То је свло готово састављено с другим селом које се зове Љалајинции (на карти погрешно Ваћавгтсе).

Сељаци из Градишта тај поток зову само: Река ; када се пак почну питати: „која роба •% онда неки кажу „Крајковачка Река“ а неки — Лерошинска „Река, јер долази од села Мерошине (није Мерешине, као што стоји на картл).