Zavod za statistiku

8

изводњом и прерађивањем дувана, продајом дувана, соли и осталих монополеких предмета.

Окружних благајница има 15 и једна за варош Београд. Царинарница има 34.

Пореска управа има за прикупљање порезе своје органе, порезнике, који су по срезовима размештени.

7. Министарство војно стара се о организацији и усавршавању војне снаге. У погледу управе и командовања војском и њенога снабдевања, министарство војно подељено је на осам одељења, и то: опште војно, артиљеријске, инжињерско, економно, благајничко, санитетско, инвалидско и судско. Поред овога постоје још и референти за артиљерију п нешадију.

Под војно министарство у првом реду долазе пет дивизијских области са својим командама и установама, à за, тим разне друте команде и установе, као: Главни Ђенералштаб, Војна Академија, Управа војно-техничких завода, инжињерски арсенал, команда инжињерије, главно убојно слагалиште, комитети, главно санитетско и апотекарско слагалиште, барутане (у Обилићевцу и Страгарима), коњичка бригада са Краљевом гардом, инжињерске трупе, градска артиљерија и пешадијска и артиљеријска подофицирска школа.

У војном погледу Србија је подељена на пет дивизијсвих области: Моравеку, Дринску, Дунавску, Шумадијску и Тимочку; свака дивизијека област на, три пуковска округа и сваки пуковеки округ на четири батаљонска среза.

Војна. обавеза је општа за све грађане, који су способни за војску а у доби од 20—50 година, и то: Од 20—80 година старостиу редовној војеци, од 30—40 година у првом позиву а од 40—50 година у другом позиву народне војске.

У састав редовне војске долави и стални кадар, за која се рекрутују младићи, према имовном стању и закону о устројству војске: на две године, на осам месеци и једну годину.

Формација војеке. — Стални кадар. — Сви младићи рекрути, способни за војску, упућују се у дотичне команде да одслуже своју обавезу у кадру. Ових команада има; 5 дивизијских са називима својих области, 15 пуковских окружних, 150. пешадијских пукова по 2 батаљона = 30 батаљона њ о одедитих кадрових батаљона по 4 чете, 5