Zavod za statistiku

НЕ

Народна Војска. — Први позив. Ова је војска Формирана у брпгаде. Пешадија је п у овој војсци Формирана у пукове по 4 батаљона и има је 60 батаљона и 15 допунских батаљона по 1 за сваки пук; 15 чета артилерије; 5 дивизиона коњице по 2 ескадрона = 10 ескадрона; 5 батаљона пешадије на коњима.

„Други позив народне војске не Формира се у дивизије, него територијално по пуковима и то: пешадија се Формпра по пуковским окрузима у 15 пукова по 4 батаљона = 60 батаљона; 5 ескадрона коњице; 15 одељења болничара. По закону о устројству војске употребљава се само за службу у земљи и одбрану отаџбине.

8. Министарство Грађевина стара се о подизању п одржању јавних грађевина и о грађењу путова у земљи. Делп се на пет одељења и то: опште, инжињерско, архитектонско, рачунско и поштапско-телеграфско. Оно пма свој Грађевински Савет. Код свакога окружпог начелништва постоји грађевинско одељење с потребним бројем инжињера п подинжињера.

Под управом поштанско-телеграфског одељења, стоје: 5 поштанско-телеграфоких инспекција (у Београду, Ваљеву, Крагујевцу, Нишу и Зајечару), 2 поштанске стаnue (у Београду п у Ниту), 3 телеграфске станице ју Београду) п 100 поштанско-телеграфских станица.

Под Министарством Грађевина стоји и Дирекција Сриских државних „елезница.

9. Министарство Народне Привреде подељено је на одељења и то: одељење за пољску привреду н ветеринарство, одељење за трговину, радиност и саобраћај, одељење руларско, тумарско и благајничко одељење,

За проучавање законских пројеката по струци привредној постоји Привредни Савет. Трговачко-занатлијски одбори дају министру мишљење о мерама ва унапређење трговице н заната, а стална комисија противу филоксере стара се о мерама за сузбијање ове заразе. Рударско одељење има нарочити рударски одбор.

Државни окружни п срески еконпоми руководе пољском привредом. Државни ветеринари старају сео мерама за сузбијање сточних зараза. Државни шумари воде надзор над сечом шума и старају се о подизању шума.