Zavod za statistiku

ГОДИШЊАК КРАЉЕВИНЕ С.Х.С. | 159

градиштанац, тетовац, ресавски и т. д. Највише се гаје беле сорте. Све су оне или чучавци или приткаши. По крупноћи најситнији је тако звани цацарица, а најкрупнији тетовац и градиштанац. Овде онде се гаји и долихос, под именом пасуљица. Она даје одличне резултате и врло је укусна (Ресава). Пасуљ друге боје мање се гаји и нерадо једе. Једино као боранија долази у обзир. Производња пасуља као узродице је мало не двапут већа од производње чистог пасуља. Ово стоји у тесној вези са начином гајења кукуруза. Пасуљ је ту стални пратилац кукуруза. — Сва остала варива се гаје по све скромно управо готово толико, колико је то потребно за домаћу потрошњу и интерну трговину. За извоз су од малог значаја. Грашак и сочиво би требало да добију више места и одмене у неколико пасуљ као народну храну и даду могућности за већи извоз овога,

. И : i 44 :

СУШЕЊЕ ДУВАНА У СРБИЈИ.

јер је неоспорно првокласни. Нарочито пада у очи ширење грахорице. То је обична грахорица. Она служи искључиво као сточна храна. У колико се она више гаји, у толико се даје више могућности штедњи у другој зрнастој храни под једнаким стањем стоке. У толико има в ше могућности за већи извоз цереалија. С друге опет стране њено ширење потпомаже ширењу и развијању сточарства. Поред осталога у опште увећано ширење махуњача јесте један корак у напред у биљној производњи. Оне дају могућности обилнијим жетвама цереалија. Квалитет је и грашка и сочива и грахорице врло добар. Са мало више пажње могао би бити и одличан.

Коренасто и кртоласто биље.

• Површине варирају. Мрква задобија постепено у терену. Ово стоји у вези са исхраном. Кромпир је у по неким крајевима у врло слабој употреби и слабије познат исто тако као и сточна репа. Кромпир се гаји