Zbornik radova

ТРАДИЦИОНАЛНА ИСХРАНА ВУЈИНОВАЧЕ

ОБРОЦИ На овом подручју за исхрану се користе производи добијени од домаћих животиња. То су углавном млечни производи и месо. Број оброка је варирао у зависности од годишњег доба. Лети је било 4 оброка; доручак око 7 сати, ручак око 11 сати, ужина (у Ребељу се зове ћиндијаш) око 14 сати и вечера око 19 сати. У Арсићима, Вујиновача постојала су само 3 оброка у свим годишњим добима: ручак, ужина и вечера. Лети се за доручак обично спремао сир, кајмак, проја, пржена сланина и јаја. У Ребељу се поред овога јео подмлечац и скроб (Бебић Ружа). Скроб се добија кад се у проврелој води меша млеко са пројиним брашном. За ручак се обично кувао купус, пасуљ, кромпир, сланина, боранија и грашак. За ужину се спремао пасуљ, сланина, зеље, чорбица. У Мијачима се правила цицвара (у проврелу воду се сипа пројино брашно, а затим додавао кајмак), кромпирићи са млеком и кајмаком, бунгур (пшеница се обари, крупно самеље и суши, затим се стави у проврелу воду и улупа 2-3 јајета после чега се додаје кајмак и млеко, а на крају запржи; по казивању Бранковнћ Виде и Ранковић Рад.миле из Мијача). У Ребељу се спремала и чорба од пројиног брашна. За вечеру се обично јело оно што остане од ручка, а у Мијачима (Ранковићи) је обавезно било месо. Зими се број оброка кретао од 2 (доручак, вечера), 3 (доручак, ручак, вечера) до 4 (доручак, ручак, ужина, вечера). За доручак су се јели чварци, суво месо, пржена јаја, сир, кајмак, цицвара. За ручак се правио пасуљ, кромпир, купус, сланина. За ужину се јела пита са листовима (гибаница), купус са прокулама, месо и пита курузара (пита од кукуруза са машћу) која се правила у Мијачима Ранковић Радмила. За вечеру би се обично јело оно што остане од ручка, а по истом казивачу се за вечеру спремало месо, а петком се обавезно јело воће (шљиве) после пасуља и проје. Пасуљ се кувао у земљаним лонцима на следећи начин; у пасуљ се стављао лук, затим сланина која се секла на кришке да би пустила маст, додају се сушена ребра и лонац се прекрива црепљиком.

* Податке прикупили и обрадили учесници етнолошке ПА „Јабланица ’B7”, М. Љубоја, С Колашинац, А. Хаџић и В. Рајковић,

71