Zbornik zakona pravila i naredaba po struci carinskoj

РАИ На ПА Теа

Србије пи Немачке 1888. | 101

могу примати паследетва на основу последње воље или на основу закона; све то што је побројано без посебног овлашћења и одобрења земаљских власти. На том основу, они ће моћи водити трговину и упражњавати занате, моћи ће обављати послове било сами собом или преко посредника кога они изберу, сами за се или у друштву, моћи ће да превозе еспапе и особе, да подижу еспапна сместишта, да одређују цену својим најамницама, платама, еспапима и радовима, да врше све своје послове, да подносе ђумруцима своје декларације.

У свима овим односима не ће се од њих наплаћивати друге, више или теже дажбине, порезе и таксе но што су оне, које плаћају сопствени држављани или народи највећма повлашћени. У овом погледу не сме се правити разлика по вероисповеди. У колико би обострани држављани имали потребу да се поради одбране или заштите својих права и интереса, обраћају земаљским властима или судовима, уживаће такође сва права и слободије држављана или поданика највећма повлашћенога народа.

Џо себи се разуме, да се при овоме морају поштовати закони и наредбе, које се тичу трговине, заната и јавне сигурности, а односе се како на држављане тако и на народе највећма повлашћене. |

Акцијска као идруга трговинска, индустријска и Финансијска друштва, која су у области једне стране уговорнице основана по законима који у тој земљи важе, моћи ће да се користе у области друге стране уговорнице оним правима, која су призпата сличним друштвима народа највећма повлашћеног. (Види у додатку.)