Zbornik zakona pravila i naredaba po struci carinskoj

140) 49 Општа царинска тарифа 1883.

3. ношевина по двадесет пара динарских од

сто килограма нечисте тежине еспапа, но то само онде, где се за ношење еспапа држе људи које државна каса плађа.

Од плаћања ношевине изузимљу се само гломазни предмети, као што су: угаљ, грађа, дуге, дрво за гориво, храна, со, песак, и т. п. но и то, ако би се стоваривали или утоваривали ван редовног царинског стоваришта, и ако би при том и министар финансије нашао, да би за њих одвећ осетно било то плаћање,

4. оловнина или такса за печаћење или за жиг за свако олово, или печат, или жиг, што би се на какав еспап ударили, и то:

а) за олово, печат и врућ жиг по пет пара динарских; и

0) за ладан жиг по две паре динарске.

Материјал за везивање и утврђивање еспапа, на који би се ударило олово или печат, као: уже канап, конци и т. п. дужан је дати сам сопственик еспапа.

О. оборина и то на крупну марву по пета на ситну по две динарске паре од комада за сваки дан, ако би стока лежала у државном обору.

При рачунању кантарине, лежарине, и ношевине разломци до 50 килограма тежине узимаће се као потпуних 50, а преко 50 килограма узимаће се као потпуна стотина.

Министар Финанције може лежарину и ношевину и повисити, и то прву, ако би се еспапи у царинари нагомилали, а другу ако би то скупоћа ношења изазвала.

Министар Финансије прописаће и ближа опредељења о наплаћивању свију ових споредних такса. -