Zbornik zakona pravila i naredaba po struci carinskoj

50. Увозна општа царинска тарифа 1888. 967

ОПШТА ПРИМЕДБА

Тде год се у овој тариФи спомињу: " свезе с бољим минералима, бољом кошћу, бољом материјом или бољим предивом и бољим материјалом треба разумети и то:

1. Да боље минерале: сребро, кина-сребро, алуминијум, талмиголд и друге подобне смесе злату и сребру подражаване; као и просте ковове ако

су позлаћени или посребрени, даље: ћилибар, стиву, мерџан, гранат, топаз, тиркиб, јаспис, карниол, опал, лазур, аметист, агат, малахит. хрисолит и друго подобно драго полускупоцено камење.

9. Фа бољу кост: кост од корњаче, од слона, од шкољке (седе), од сома и Фишшан, каби смесу овим материјалима подражавану.

. да боље материје : материју од свиле и леве материју од предива златних и сребрних, као и материју од предива простих ковова, ако су озл позлаћени или посребрени.

4. За боља предива: предива од злата, сребра, свиле и стаклета; а тако исто и предива од простих, позлаћених и посребрних ковова.

5. За боље материјале: све, што је у горњим тачкама изложено, као и коже од боље дивљачи и пернатих животиња (39 број тарисе пи сме в) тачка 1).

Злато, платина, бисер и друго екупопено камење, т. ј. брилијант, дијамант, заир, рубин и

51 | ||

"а |

лас ска