Zbornik zakona pravila i naredaba po struci carinskoj

804. 63. Уговор о пријатељству, трговини и пловидби.

и да примају еспап или вредности, сувим или

морем, да примају консигнације како из унутрашњости тако и из иностранства, све ово, не плаћајући друге дажбине него што су оне, којима подлеже или којима могу битп подвргнути држављани или поданици највећма повлашћеног народа.

Они ће имати право да при својим продајама и куповинама одређују цене еспапа и предмета сваке врсте како увезених тако и земаљских, било да их продају у унутрашњости земље, или да их назначавају за извоз.

Даље имаће право да врше и управљају сами својим пословима или преко лица нарочно за то овлашћеним било при куповању или продаји својих добара, ствари или еспапа, било при својим сопственим декларацијама паринским, било за товарење или истоваривање и отправљање својих бродова. |

Служећи се правима, која су овим чланом углављена, поданици једне и друге државе дужни ће бити да се саображавају земаљским законима и правилима, која се примењују и на држављане највећма повлашћеног народа.

Члан 3.

Поданици обеју држава, било да се настањују у пристаништима, варошима или у“ другим каквим местима дотичних земаља, било да се ту само привремено задржавају, неће бити подвргнути дажбинама, таксама, порезама, контрибуцијама или патентима под ма каквим именом то било другим ни већим него што су они који се наплаћују или који ће се наплаћивати од држављана или од грађана највећма повлашћене државе.

С , | 5

·