Zbornik zakona pravila i naredaba po struci carinskoj

556 15. Иввршивање опште царинске тарифе

што се не може ни еспап из једнога колета двојити, па један део експедовати по једној, други по другој тариФи. „Једном декларацијом пријав= љени еспап, па ма он у једном или више колета био, може се експедовати само по једној таршјт, оној, коју увозник буде изабрао. Ко хоће друкчије, који т. ј. хоће да се за равна колета с еспапом користи и разним тарифама, како му за. који еспап боље подноси, тај мора за сва таква колета и особену декларацију поднети.

Исто тако у случајима кад се царинење еспапа захтева по тарии с Немачком, не могу се једном декларацијом пријављивати измешано ни еспапи, на које је иста тарифа одредила царину двојако (и специфично и по вредности) па би увозник захтео да му се једна врста, н. пр. чоја, царини специфично, а друга, н. пр. платно кончано, по вредности. У том случају за чоју се мора подпети једна, а за платно друга (0с0-

бена) декларација с изречном изјавом како да му

се еспап царини: специфично (по тежини, од комада и т. Д. или по вредности (ad valorem). Једна декларација и за чоју и за платно може се само онда подносити, ако увозник пристане да му се оба та артикла царине на један начин, т. ј. пили оба специфично. или оба по вредности.

За еспапе, који по уговорним тарифама плаћају царину само по вредности, не мора се подновити особена декларација, кад се и за друге еспапе царинење било специфично, било по вредности, захтева по одредбама једне исте уговорне тарифе.

Ваља међутим знати, да ће се све ово што се овом тачком наређује, почети извршивати тек од 1 новембра нове рачунске године. Паринаре нека међутим донде сваком могућом приликом