Zbornik zakona pravila i naredaba po struci carinskoj

54% 18. Динамит и друге распрекавајуће материје 1583.

почели растварати се, што се познаје по јако ударајућем и оштром задају и по црвенакастомркој парикоју коју онда из себе пуштају.

Оваке покварене нитроглицеринеке препарате Који врло лако екеплходирају, треба на отвореном месту, далеко од слобраћаја и зграда за становање, у присуству полицијске власти врло предострожно сагорети, или у каквој отвореној јами помоћу капели уништити екеплозијом.

На свакој патрони динамитској, која мора бити од пергамент-хартије мора стајати читко-написано „динамит“ квалитет динамити и Фпрма фабрике. 5 9. Распрекавајуће материје ма које врете забрањено је продавати лицима испод 17 год.

5 4. Барут, барутна муниција, ватрометна тела и припаљачи могу се до Љ килогр. продавати и без одобрења полициске власти, лицима која продавац добро познаје и за која је уверен да ове предмете неће злоупотребити. Ако ли их он не познаје, опда купац мора узети одобрење од полициске власти, да му се горњи предмети могу издати. да куповање ма колике количине динамита, распрскавајућег памука и свију осталих у 5 1, означених предмета, потребно је у сваком случају полицијско одобрење. Пре него се изда тако одобрење, дотична окружна полицијска власт увериће се, да ли лице које тражи дозволу, потребује толику количину распрскавајућих материја и на коју цел и где му је сместиште ; па ће у случају потребе предузети нужне мере безбедности.

5 0. Фабрикапти и продавци динамита морају водити књиге, у којима ће тачно бити назначено : име и презиме, занимање и место пребивања купца, количина и каквоћђа пупљених пред-