Zbornik zakona pravila i naredaba po struci carinskoj

88. Народно здравље 18853. 369

i

Распис, да се увоз отпадака од памука дозвољава кад се извесни услови испуне.

ит

Дошло ми је до знања, да неки трговци набављају са стране и уносе у нашу земљу отпатке од памука, који отпатци нису прави, чисти и неупотребљени отпатци белог памука, већ отпатци од старих ношених црних мрко-црних и другим бојама бојадисаних хаљина, крпа и т. д. које се обично прикупе са ђубрета и сметлишта или иначе нечистих места, па се онда инпрегнују са неким јевтиним и ужеженим уљем, рашчупавају парном машином, те тако изгледа као нов памук.

По што се провениенција таком памуку, који је из сијасет разних крпа састављен, не може никад определити, и по што се отпатци памука код нас употребљавају поглавито за пуњење памуклија, које носи наш народ, то у споразму са г. министром унутрашњих дела, а у интересу чувања народног здравља, препоручујем свима царинарницама, да оне не пропуштају у нашу земљу никакве отпатке од старих, црних, мрко-црних и других угаситих боја хаљина, јер се таквом у опште названом црном вуном, не смеду пунити памуклије, јоргани, јастуци и т. д.

А пропуштати могу у нашу земљу само са свим чисте још неупотребљене отпатке од белог памука, и то само онда, кад је сваком пошиљању или свакој Фактури приложено уверење о

ЗБОРНИК ФИНАНСИЈСКИ 24