Zbornik zakona pravila i naredaba po struci carinskoj

DOT i Ha ари туо 1553. 91

Контролору фФабриканат има да плати по 5 динара за сваки долазак у Фабрику или за сваки дан пробављени ради контролисања производње

Члан 19.

(Осим овога (члан 18) контролор ваља нарочиту пажњу да обрати и на то, да течност из казана мора ева уредним начином проћи кроз контролник, а ако бм у томе приметио какву злоупоребу, властан је да сваки даљи рад одмах · обустави и о ствари за времена извести министра Фипансије који ће после предузети даље кораке ради макпаде штоте и предупређења даљих злоупотреба.

Члан 20.

Ради олакшице производње. власт или министар финансије може у споразуму с произвођачем, утврдити и један стални средњи проценат алкохолне садржине. У том случају контролор ће-на протоколима (члан 18) бележити само произведену количину шишритуса пе испитујући му проценат јачине. |

Члан 21.

Трошарина ће се наплаћивати месечно, и то за сваки протекли месец најдаље до 10 следећег месеца. ;

Обрачун с произвођачем чиниће се овако:

Најпре ће се, према белешкама контролора, ухватити рачун: колико је литара м од које јачине исректиФицираног шпипритуса испечено за извеспо време или за претходни месец. После ће се ова количина литара преобратити у литропроценте п сума ових литропроцената претвориће се