Zbornik zakona pravila i naredaba po struci carinskoj

т. Трошарина на дуван 1883. 38

У овом случају и кад се за тим докаже, да је купац прикрио купљену количину дувана, полицијске ће власти учинити истрагу, а продавца произвођача, који јој објави ту продају, уврстиће у потказиваче и закону му награду одредити.

3. Општинске и полицијске државне власти дужне ће бити да одмах, чим их извести произвођач, да је коме и колику количину дувана продао, упишу ову продају у имајуће своје спискове, и да трагају за купцем, који би купљени дуван употребио пре него на њ плати трошарину. На ову цељ, општинска власт дужна је да свакога месеца извештава дотичну полицијску власт. А уз те извештаје она ће слати полицијској власти и новац, ако га је у име трошарине по определењу напред поменуте тачке 2. наплатила. 4. Полицијске државне власти послаће ми одмах чим приме од дотичних општина спискове пописаног дувана према тачци 1. један извештај, у коме ће тачно означити: колико је килограма (или ока) и у ком селу по имену нађено код произвођача дувана земаљског.

Она ће (полицијска државна власт) бити дужна да води тачну контролу између количина пописаног дувана и онога, на који је трошарина наплаћена.

5. Наредба ова не стоји ни у каквој свези са оптерећавањем домаће производње дувана. (С тога нека и полицијске државне власти општинским властима, а ове опет својим грађанима то

ЗБОРНИК ФИНАНСИЈСКИ 3