Zbornik zakona pravila i naredaba po struci carinskoj

10 26. Филоксера 1883.

Чт. 2.

За које пределе на страни миниснарство сазна, да су Филоксером заражени, као и за зараву у земљи, саопштаваће у „Гласнику Минист. Финансије“ или у „Српским Новинама.“ Царинари ће исписивати та места у нарочиту књигу и саопштаваће то на потпис свима потчињеним

органима, који морају списак заражених места, при себи имати.

Чл. 3.

Биће случајева, да се по незнању или намерно покуша пренети који предмет, који је законом забрањен. Но царинске власти дужне су строго мотрити и према приликама све законите мере употребити како би се стало на пут преношењу забрањених предмета.

Стална комисија противу Филоксере има право да се преко својих чланова уверава прегледом на лицу места, како царински органи врше ове прописе.

Чл. 4.

По чл, 4. закона, казни се сваки опај, који је забрањене предмете у Србију пренео, или их из заражених предела изнео.

Казна, прописана овим чланом изриче се према онима, који су ову радњу јавно вршили.

Џри изрицању казне, овде прописане, власти ће носиоца или онога, који је наредио то ношење (као што бива, кад газда слузи, или домаћин укућанима за ово наредбу издаје) осуђивати увек новчано од 5 до 450 динара, према опасности предмета; а у решењу о осуди казати, да ће се осуђеном, ако осуду из трећине имања не може платити, осуда заменути затвором, рачунећи сваки дан — 24 сата — по 5 динара.

и