Žena dvadesetoga veka

389

· столом, особито кад немају више од дванаест

година, онда се налази да су рђаво васпитана, па им се каже да ћуте. Иде то ако је какав ручак свечани, али ако смо ми сами с децом, или је тек неколико наших пријатеља, ми их можемо пустити да говоре, бар да их чујемо како дишу.

Рекао сам вам да је на другом месту потреба да се добро спреме и добро одаберу јестива која се једу. Ја вам овде нећу иста-

вљати две врсте јела: тешких и лаких. Ова

помодна кујна изумела је ту разлику. Лекарска кујна, тврди да може за то бити личне парочите подобности, а то није у опште својство јела које је узрок несваривању. Тако један режаљ меса може се дуже варити него, режањ морскога рака.

Сад су сва ваша правила, Госпођо, оборена, јер је ово што вам говорим са свим тачно. Ето узмите режањ меса, већи од режња, морскога рака, и у том месу бива често, ако · п не свакад, оних делова којима гастрички сок који. опкољава мишићно месо, као што су жиле п кожице, не може ништа да учини. Е тај режањ меса теже ће се сварити него рачја нога !

Ето зашто ја остављам на, страну јела тешка и јела лака, и зашто кажем да се за лако варење све своди у ово двоје: како је