Žena

180 АЕ НОК

дечја и само дечја, на њима ће ове то да остане. Ја бих чисто рекао: Само су деца бесмртна.

„Љуби ближњега свога као самог себе. Због чега2 Због његовог великог рада у прошлости, који ће рад наше потомке уерећити.

Човек! Ја не знам реч, коју би требали да изговарамо са више поноса, од речи: Човек! Места детету! Он је наследник великих радова човекових. Водите га будућности, али га научите да цени прошлост. И не само да цени прошлост, нека научи и да је воли и нека научи да разуме погрешке те прошлости и да их прашта. Улите у душу детињу тежњу за борбом и веру у будућност.

Неће да купују шешире.

У београдском „Учитељу“ налазимо ову белешку: „Ове учитељице једног нашег краја, на првом свом дружинеком састанку договорише се, да у текућсј години не купују више нове шешире, већ да онај новац, који би за исти утрошиле, пошљу главном одбору учитељског удружења у Београду, те да се за исти купи што од потребног намештаја за учитељски дом, који ће у ид,ћој години бити у свему готов. — Уредништво „Учитеља“ поздравља овај корак и живи у нади, да ће се и остале учитељице угледати на ове своје другарице. И за: вршује: „Луксуз и мода много је новаца прогутало, па ни: хвала, ни да Бог помогне!“ — Ми се овом приликом позивамо на нашу белешку у 1. броју „'Кене“ под насловом: „Доле шешире!“ и додајемо: Кад би оне свесне учитељице стално учинил оно, што су решиле да чине за годину дана, тиме не би користиле само племенитој цели, него и себи и још дале пример другима.

Међународни збор за школску хигијену у Паризу.

Цео образовани свет ради на томе, да образује своју децу како би била спремна за борбу живота. Објашњавати и упућивати омладину оба пола у погледу полна живота, ствар је новија, па ипак ту велику потребу увиђају сви, којима лежи на срцу напредак и будућност свога народа и целокупног човечанства .