Žena

ВА ЕОА 9

овом случају главна тема дође 3 пута. Има и таких проширених облика теме, у којем је и главни део п трио засебно целина у облику песме.

У облику песме пишемо у првом реду: 1. Песме (сапљоп, сапхопеЊа, сћапзоп) И облик Ронда није незгодан за песме. 2. Игре п маршеве, 8. Варијације, 4. Скерца (бећегхо) и 5. Адађија (Адагјо — пако не увек). Често је главна тема ронда „мали облик песме“. Мали облик песме је то, кад се песма састојп пз две перијоде.

На првом месту споменуте песме се обично пишу на речи. Но има песама без речи, то су композиције за инструменат; оне су кратке и мелодиовне. Мендлсон их је назвао: „Цедег оћпе Мопе“. Мелодије се у овим композицијама испољавају као песма.

Код песама разликујемо или песму по строфама, компоновану или песму прекомпоновану. По строфама компоноване песме имају једну исту музику ва сваку строфу, а прекомпонована песма свакој строфи даје карактеристичну музику.

Игре су композиције, које су карактеристичне поглавито у такту и ритму свом. (О почетка је било игара са речима, као што ву то биле игре о шпањолска загађапде; француска, ргапје, сахоне, сопгап(е, отоџе, поошдоп, тизене, боигее, раззерјед, Тоше, фатђоцпи; талијанска радоуапе (радоџапе,) саоПагда (па агде,) закагеПо, стасоппа (сћасоппе,) раззате2 20 п т. д, Али већ пре ХУГ. века су на инструментима свирали разне пгре. Доцније су више игара спојили у један ред игара; таке су игре; |гапсајзе, апојајзе, аџиадте, собПоп. У средњем веку су већ спојили једну брзу игру са скакањем (ргорогно) са једном лаганом кружном пгром (Епоејгећеп.) Стара зише (Свита.) (Рагће, рагћиа) се састојала из самих игара; све пгре писане су у истом духу. У првој половини ХУП. века главне делове свите беху: раџапе, саШагде, сопшгапе, аПетапде, а у другој половини ХУП. века, ови делови: аЏетапде, сошгапјке, загабапде отоше. Понекад п фуга је као део свите, нарочито код Хендла. После сарабанде често се уплетала тав, интермеца. За та интермеца су употребљавали ове игре: Гавот,