Žena

(А 11 19

или у вече око 7—8 часова без вечере, онда такви не уче _—- гладни и заморени. Испитивач уз ово додаје, да кад се деца често овако муче глађу, да тада могу толико да се умно поремете, те да забораве и оно што су знала. Ово треба наши родитељи и васпитачи добро да проуче и упамте. Ако се већ морају казнити, онда би у крајњем случају могло да употреби и телесна обазрива казна, само не казна мучење глађу („и остављање у апсу“), која је од толико осетне штете по дечји напредак.

Белешке из здравља.

„Снажна“ дечија храна

Има родитеља, који већ у другој години детињој почињу да хране дете такозваном „снажном“ храном. Дају деци обично само млека, јаја и меса, јер се држе онога лабавог, да је најснажнија храна она, у којој има највише беланчевине. Но ти заборављају, да детиње тело није још изидано и да му је зато потребна и храна у којој има и минерала (н. пр. гвожђе, креч, фосфор.) и соли. У новије доба дечији лекари све више опомињу родитеље, да овој мало час наведеној врсти хране, поклоне велику пажњу. Родитељи су рђаво упућени кад мисле да кромпир, хлебац и вариво проузрокују код деце енглеску болест, а мисле да слатка теста кваре зубе и проузрокују киселину у желудцу. Наравно. ко би се хранио само од кромпира и зеља, не би чинио добро, али кад ту храну меша са другом храном, онда је најбоље. Треба употребљавати мешовиту храну. јер је она најснажнија.

Она деца, коју родитељи хране са такозваном „снажном“ храном, па их још присиљавају да пију што могу више млека, и једу што могу више меса и јаја, та деца нису најздравија. Многа таква деца пате од тешког варења. Кућевна средства им пе помажу, а не помажу им ни медицине, већ само пролазно. Таква деца добију често шуљеве, а томе је узрок употреба одвише многога млека. А чим детету не дају одвише млека, него тај сувишак замену другом храном, убрзо ће престати болест. Ово се дабогме не односи на одојче, него на децу изнад две године. Она деца, која пију врло много млека, обично су необично бледа. То је стога што у млеку