Žena

ЖЕНА 195

у јабуци добро је за оне, који пате од малокрвности, утиче добро на стварање крви. Који пате од нервозе, те умирује јабука и успављује их. Но не треба јести одвише пресних јабука. Јабука је добра печена и кувана, а врло је добар и здрав и пекмез од јабука. На тај начин можемо имати у тој форми јабуку и с пролећа и у лето. Кад једемо јабуке ма у којој форми, то помаже варењу, нарочито ако смо јели теста, сочива, пасуља и грашка. Не треба заборавити да су и суве јабуке добре и здраве. — Ово је читава песма славопојка посвећена јабукама. Али су јабуке то заслужиле. Треба више да садимо јабуке и више да их ценимо у домазлуку. Да нам кромпшри не труну. Кромпири труну због једне врсте гљивица, која се налази у кромпиру. Кад та гљивица дође у загушан, влажан подрум, она се шири и кромпир труне. Да се то спречи, треба одузети гљивици угодности да се може ширити. Зато треба често ветрити подрум и то добро, а пре свега треба посути оно место на које метнемо кромпир са сувим пепелом, а исто тако треба посути са пепелом и кромпир. Кромпир који је у пепелу не труне и не клија, само ако дуже стоји, треба понављати посипати са пепелом.

Промрвзла јаја можемо употребити, ако их метнемо неколико сати да постоје у свежој бунарској води, у коју смо метли соли.

Од госпође Јуце Исе Бајића добили смо ове опробане и изврсне рецепте:

Кратфне „крафне“ са орасима. 21 декаграм масла истрти са 28 декаграма брашна, 8 декаграма шећера, једно јаје смесити и танко развити и направити погачице у величини сребрне форинте и полако пећи. Кад су испечени помажу се са доле наведеном смесом и мету три погачице једна на другу. Смеса се прави овако: у осмини литре млека успе се ситних ораја колико то захтева и добро. се ослади, дода се мало рума, па се скува. Сваку таку крапфну од три дела треба одозго намазати пекмезом и прелити са глазуром од лимуна. Ту глазуру добијамо кад сок од пола лимуна дуго мешамо са две кашике шећера.

Пуслице од лешњика. Пена од два беланцета, 14 дека шећера и једну кашичицу сирћета меша се док се не